Beograđani pesimistični uoči izbora

Tomislav Nikolić smatra da su se stekli uslovi za fer i demokratske izbore (Sr?an Ili? / Tanjug)
Tomislav Nikolić smatra da su se stekli uslovi za fer i demokratske izbore (Sr?an Ili? / Tanjug)

Nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, građani Srbije ne očekuju da će oni promijeniti život nabolje.

Većina ih smatra da aktuleni akteri političke scene nemaju dovoljno kapaciteta da bi za kratko vrijeme utjecali da dođe do boljitka.

U anketi koju je provela agencija Anadolija, građani Beograda poručuju da se trebaju pojaviti novi ljudi.

“Srbija je jako tanka sa političarima, oni koji su dobri očigledno da nisu tu”, odgovora stariji penzioner, dodavši da oni koji bi trebali biti u politici nemaju kapacitet za to.

Oni mlađi očekuju da i ovi izbori donesu nešto bolje, međitim, i oni izražavaju pesimizam.

“Ekonomija je sve gora, ne očekujem ništa. Od 2000. godine su pokazali šta znaju, nema kapaciteta”, ocjenjuje jedan od upitanih, dodajući da su njegova očekivanja da bude više onih poput ministra privrede Saše Radulovića, koji je podnio ostavku u aktuelnoj Vladi Srbije.

Građani bez očekivanja

Starija Beograđanka izražava zabrinutost što će i nakon ovih izbora biti ista koalicija i pita se čemu izbori.

“Razumela sam da je jedan od razloga da Vučić dobije podršku i da hoće da proveri volju naroda. Volela bih da se nešto dogodi. Ovi sadašnji političari ne verujem da imaju ni kredibilitet, ni kapacietet da građanima učine život boljim”, poručila je.

Ima i onih koji očekuju da će sadašnji političari promijeniti život na bolje.

“Zna se ko će da pobedi”, poručuje jedan od prolaznika u Knez Mihajlovoj ulici.

„Teško da će nešto promeniti, ne očekujem ništa novo. Isuviše dugo traje ova situacija, nemamo prave ljude. Trebamo nove ljude, a ne one koji egzistiraju na račun naroda“, kaže jedna Beograđanka na pitanje šta očekuje od parlamentarnih izbora.

Još jedan Beograđanin smatra da, sem jasnije slike na političkoj sceni, budući izbori neće donijeti ništa posebno.

“Ovo ide svojim putem kako je krenulo, pozitivno. Ko god se pojavi, ne znači da će doći do neke značajne promene. Ti koji vode treba da uključe sve sposobne ljude i otvore vrata svim sposobnim ljudima. Ništa ne može preko noći. Toliko je potonuće da molim Boga da se ovo zaustavi”, kazao je on.

Od upitanih prolaznika ima i onih koji od ovih izbora “ne očekuju ništa pametno”.

Ukaz o raspisivanju izbora

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je u srijedu ukaz o raspuštanju Narodne skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 16. mart.

Deset miliona eura

Vanredni republički izbori koštat će milijardu i 146 miliona 440.000 dinara (nešto više od 10 miliona eura), navedeno je u predlogu finansijskog plana koje je u srijedu usvojio RIK.
Vlada Srbije trebala bi se u četvrtak izjasniti o tom zahtjevu RIK-a, koji je sačinjen na osnovu procjene stručnih službi Skupštine Srbije, pod pretpostavkom da će biti 20 izbornih lista i jednak broj biračkih mjesta i birača kao na prethodnim parlamentarnim izborima.
Taj novac će biti obezbijeđen iz budžetske rezerve, rečeno je na sjednici RIK-a, prenosi Tanjug.
Predsjednik RIK Dejan Ðurđević podsjetio je da su 2012. godine izbori održani na svim nivoima i da bi zato ta cifra mogla biti manja.
RIK je također utvrdio da će 16. marta glasački listić biti svijetlo plave boje, a kontrolni ljubičaste bolje.

On je novinarima u Beogradu kazao kako je u dvije godine od posljednjih izbora Srbija “doživela ogromnu promenu nabolje”.

“Znate da smo uspostavili dijalog sa privremenim institucijama iz Prištine, znate da smo ostvorili vrata i bili prihvaćeni kao država u mnogim organizacijama u svetu, i sada naš čeka mnogo posla”, rekao je predsjednik Srbije.

“Čekaju nas teške i bolne reforme, ispunjavanje uslova koje Evropska unija stavlja pred svakog svog kandidata ili novog člana.”

Provjera legitimiteta

Nikolić je kazao kako očekuje fer i demokratsku izbornu kampanju, punu entuzijazma, “u kojoj će komšije, rođaci i prijatelji glasati onako kako žele, slobodno, a i pre i posle toga ostati prijatelji”.

“Srbija nije toliko posvađana, u Srbiji mnogi koji se politikom bave o bitnim zadacima razmišljaju veoma slično. Mislim da će to pokazati predstojeća kampanja”, rekao je predsjednik Srbije.

On je kazao kako je Vlada Srbije željela provjeriti svoj legitimitet te kako smatra da su se stekli uslovi za fer, slobodne i demokratske izbore, “posle kojih ćemo sigurno dobiti vladu sa mnogo više energije, entuzijazma”.

“Želim građanima Srbije da izaberu onoga ko će najbolje da ih vodi, da najbolje brine o njima i njihovoj deci, da reprezentuje politiku nove vlade širom sveta”, poručio je Nikolić.

On je kazao kako će tokom izborne kampanje svi državni organi nastaviti raditi svoj posao u skladu s Ustavom i zakonima i bez favoriziranja bilo kojeg učesnika kampanje.

Sedmi vanredni izbori

“Izbori su uvek prilika da se stigne do boljeg, da se stigne do lepšeg. Neka su vam srećni novi izbori”, poručio je Nikolić građanima Srbije.

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić u utorak su Nikoliću uručili obrazložen prijedlog Vlade za raspuštanje Skupštine.

Vlada je svoj prijedlog obrazložila potrebom da se osigura što šira podrška reformama i modernizaciji društva.

Parlamentarni izbori će biti održani 16. marta, zajedno s izborima za Skupštinu Grada Beograda, a bit će to deseti parlamentarni izbori, ujedno i sedmi vanredni, od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO