Karađorđevići traže da im se vrati imovina

Princ Vladimir Karađorđević je poručio kako očekuje povrat imovine (Sava Radovanovi? / Tanjug)
Princ Vladimir Karađorđević je poručio kako očekuje povrat imovine (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Princ Vladimir Karađorđević podnio je danas u ime cijele kraljevske obitelji Karađorđević zahtjev za povrat oduzete nepokretne i pokretne imovine u Srbiji, uključujući i zgrade Starog i Belog dvora.

Karađorđevići traže vraćanje cjelokupne oduzete imovine, iako su Stari i Beli dvor zaštićeni zakonom i, prema tumačenju Zakona o restituciji, ta imovina ne može biti predmet vraćanja.

Princ Vladimir je novinarima rekao kako su ove zgrade unesene u zahtjev, a na nadležnima je odluka, istaknuvši da traže i imovinu ostalu poslije kraljice Marije u beogradskoj Aberdarevoj ulici, bez obzira na to što ona još nije rehabilitirana.

Zahtjev u svojstvu građanina

Među onima koji su uključeni u zahtjev su nasljednici kralja Petra II, princa Tomislava i princa Andreja, čiji je sin Vladimir.

„Ne očekujem da ću u Agenciji za restituciju imati drugačiji tretman, s obzirom na to da sam iz kraljevske porodice“, rekao je princ Vladimir nakon što je s timom odvjetnika predao svoj zahtjev.

Naveo je i to kako je zahtjev podnio u svojstvu građanina, te da očekuje povrat imovine.

„O Zadužbini Karađorđevića na Oplencu odlučiće sama Zadužbina“, potvrdio je princ, koji živi između Londona, Njemačke i Srbije, ima konsultantsku tvrtku i bavi se informacijskim tehnologijama, te web dizajnom.

Na kraju je objasnio kako Karađorđevići u svom zahtjevu nisu mogli tražiti pravo na lovišta, niti pravo na korištenje rudnika, ali je preciziran povrat pokretne imovine, skulptura i slika.

Izvor: Agencije


Povezane

Titovu ostavštinu se tretira kao državnu tajnu dok se ne utvrdi je li riječ o državnom ili privatnom vlasništvu.

24 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO