Boris Tadić: Demokratski front ne postoji

Tadić: Do ovog trenutka nije bilo razgovora o formiranju takvog bloka (EPA)

Počasni predsjednik Demokratske stranke i bivši lider demokrata i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak navečer da nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka za naredne izbore i podvukao da je za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti, javlja Tanjug.

“Eventualno formiranje demokratskog bloka zavisiće isključivo od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok može da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti, koja ugrožava demokratiju u Srbiji i obesmišljava višepartijski sistem”, naveo je Tadić u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, “očigledna ogromna prednost Srpske napredne stranke u odnosu na druge stranke” čini da izbori ne budu pokazatelj volje građana, već predizborne i postizborne matematike.

“Za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna je i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti, umesto da se utrkuju ko će se od njih bolje, vođen isključivo ličnim interesima, kotirati u toj matematici”, rekao je Tadić.

On je kazao da bi cilj trebala biti stabilizacija političkog sistema u Srbiji, a ne ulazak u vlast po svaku cijenu i na svaki način.

“Lideri nekih opozicionih partija, unapred rušeći taj blok, bez obzira na činjenicu da on ni ne postoji, ne govore o tom bloku, već zapravo o svojim namerama i motivima sa kojima će ući u predizbornu kampanju. U svakom slučaju, do ovog trenutka nije bilo razgovora o formiranju takvog bloka”, rekao je Tadić.

Beogradski mediji ranije u utorak su prenijeli informaciju da je Tadić odlučio da predvodi “Demokratski front” na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, a u kojem bi bili i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića.

Predsjednik LBO-a Čedomir Jovanović je također demantirao navode nekih beogradskih medija da stranka na čijem je čelu pregovara s Tadićem oko ulaska u “Demokratski front”.

“Sa počasnim predsednikom DS-a nismo vodili i nećemo voditi nikakve razgovore o nejasnim i unapred gubitničkim koalicionim frontovima”, rekao je Jovanović. 

Spremni za koaliciju

Povodom navoda o formiranju demokatskog bloka ZZS je saopćio da su te političke opcije njihovi prirodni saveznici, LSV da je zainteresiran, dok je šef LDP-a kategorično odbacio takvu mogućnost, piše Tanjug.

Stranka ZZS je saopćila da su te političke opcije prirodni saveznici ZZS-a i da će dati puni doprinos stvaranju koalicije koja će građanima biti garant razvoja i boljeg života.

Iz te stranke su poručili da su se od početka profilirali kao politička opcija koja okuplja sve koji se zalažu za što brži put ka uspostavljanju evropskih vrijednosti u Srbiji, razvoj zasnovan na domaćim resursima, solidarnost i prekomponiranje državnog sistema, uz uključivanje što većeg broja građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

Zamjenik predsjednika LSV-a Bojan Kostreš je u izjavi za Anadoliju rekao da je ta stranka spreman da učestvuje u jednoj velikoj koaliciji građanskih i regionalističkih stranaka, koja bi, kako je rekao, bila “protivteža” trenutnoj vladajućoj strukturi u Srbiji.

“U Srbiji u ovom momentu ne postoji konsolidovana politička snaga građanskog levog centra, politička snaga koja prihvata regionalizaciju i decentralizaciju države kao model ponašanja, koji bi uveo lustraciju kao neophodnost evropskim intergacijama”, izjavio je Kostreš, najavivši da će socijaldemokrate Vojvodine odluku o ulasku u ovu koaliciju donijeti u četvrtak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO