Đorđeviću umanjena kazna za devet godina

Ðorđević je 23. februara 2011. prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora. (Al Jazeera)

Haški tribunal smanjio je kaznu bivšem načelniku Resora Javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću za zločine na Kosovu sa 27 na 18 godina zatvora.

Ðorđević je 23. februara 2011. prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je odlučilo da će Ðorđević ostati u Haškom tribunalu gdje će sačekati prebacivanje u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.

On je osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine, navodi agencija Tanjug.

Ðorđevića, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se protjera nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, a koji je rezultirao ubistvima više stotina civila.

Prikrivanje zločina

U prvostepenoj presudi je istaknuta Ðorđevićeva uloga u prikrivanju zločina.

On je optužen da je učestvovao u organizaciji premještanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Ðorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a potom i po dopunjenoj verziji.

General Ðorđević je, međutim, prošle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i to da je on sam učestvovao u prikrivanju tijela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama sa Kosova.

Ðorđević je, pak, negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.

Priznao umiješanost

U podnesku dostavljenom Žalbenom veću optuženi je priznao svoju umiješanost u zakopavanje leševa u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u Batajnici, a priznao je i to kako je znao da su neki leševi skriveni u jezeru Perućac.

Ðorđević je naveo i to da je bio uvučen u “te grozne događaje u kasnijoj fazi”.

On je naveo da se kaje što se nije usprotivio prikrivanju zločina, ali i napomenuo kako se nije smio suprotstaviti tadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću.

Naveo je da je time što je u prvostepenoj presudi proglašen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem protjerivanja stotina hiljada Albanaca sa Kosova njegova odgovornost “precijenjena”.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana da mu kazna bude smanjena ili da bude oslobođen.

Ðorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Crnoj Gori i istog dana izručen Sudu u Hagu.

Izvor: Agencije