Dijalog u Briselu završen bez dogovora

Dijalog u Briselu završen je večeras bez dogovora o ključnim temama.

Prema riječima premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija, nije postignut dogovor o ključnim temama kao sto su pravosuđe i Zajednica srpskih opština.

Nova runda dijaloga bit će održana 12. februara.

U Briselu je malo prije osam uvečer počeo trilateralni razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod patronatom visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ashton je prije toga odvojeno razgovarala sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, a zatim i sa predsjednikom Vlade Kosova Hashimom Thacijem.

Hashim Thaci je kazao da je postignut određeni napredak u pregovorima o pravosuđu, ali da nema konačnog dogovora o uspostavljanju pravosudnog sistema, izvijestila je iz Brisela Katarina Drlja, reporterka Al Jazeere.

“Nismo uspeli da dođemo do dogovora i postoje značajne razlike u stavovima”, izjavio je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, nakon nešto manje od dva sata razgovora sa Thacijem.

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič najavila je ranije danas da će ova runda dijaloga biti posvećena preostalim neriješenim pitanjima u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma.

“Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja”, rekla je Kocijančič novinarima, ali nije precizirala o kojim je temama riječ.

Ovo je prva runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u ovoj godini, a dvadeset prva otkako je dijalog počeo.

U fokusu pregovora s EU-om

Glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič izjavila je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine da je sada najvažnije do kraja provesti Briselski sporazum.

“Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja”, rekla je Kocijančič novinarima, dodajući da će o tim pitanjima biti riječi tokom susreta.

Kocijančič nije željela komentirati najavljene vanredne izbore u Srbiji, konstatirajući da je to unutrašnje pitanje koje ne bi trebalo da utječe na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Obje strane su iskazale privrženost dijalogu i očekujemo da se toga pridržavaju bez obzira ko je na vlasti u Beogradu i u Prištini”, rekla je ona.

Pregovori za članstvo

Normalizacija odnosa sa Kosovom predstavlja najveći izazov u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Pregovori o pristupanju Uniji formalno su počeli u utorak, prvom međuvladinom konferencijom Srbije i EU-a u Briselu.

Prema ambicijama Vlade u Beogradu, pregovori bi trebalo da se završe 2018. godine, kako bi 2020. Srbija postala punopravna članica EU-a.

U okviru pregovora o pristupanju počeo je i prvi screening poglavlja 35, koje je u slučaju Srbije vezano isključivo za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Cilj ovog procesa je da se analizira dosadašnji napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Osim Briselskog sporazuma, u poglavlju 35 bi trebalo da se nađu sporazumi koje su prije Dačića i Thacija dogovorili bivši pregovarači Beograda i Prištine.

Izvor: Al Jazeera i agencije