BiH: Nedovoljno transparentnosti u radu NVO

Nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini svake godine prime desetine miliona eura u donacijama – kako od državnih tako i od međunarodnih organizacija.

Međutim, neke od njih smatraju da nema dovoljno transparentnosti u tom poslu, izvještava Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Snimci nevladinih aktivista kako se bore za prava mladih, starih, žena, djece ili, pak, životinja česta su pojava.

Nevladine organizacije sve više postaju aktivan sudionik u dnevnim dešavanjima Bosne i Hercegovine.

Žalbe na nedostatak finansija i smanjene budžete česte su među njihovim uposlenicima i aktivistima.

Neprecizni podaci

Međutim, neki građani se pitaju – koliko zapravo oni novca primaju i gdje se ta sredstva troše?

Neka su sredstva dodijeljena bez javnog tendera, a za dio njih država nije tražila pravdanje troškova.

“Svakako da je problem i u našem sektoru. Svakako da imate i ‘praznih inicijativa’ i ‘praznog hoda’ ili čak akcija bez ikakvog cilja”, kaže Ranka Ninković-Papić, aktivistica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH.

Pored vladinih, tu su u strane donacije. Ali predstavnici nevladinih organizacija s kojima smo razgovarali kažu kako je njima – teško ući u trag.

“Doći do preciznih podataka o tome koliko su svaka općina, grad, kanton, entitet ali i država – donirali nevladinim organizacijama veoma je komplikovana računica. Upravo smo zbog toga odlučili razgovarati sa novinarima iz Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu, jer oni imaju te podatke”, izvještava Harun Karčić, Al Jazeerin reporter.

Pravdanje računa

Iz Centra poručuju kako milioni eura idu sportskim, zatim kulturnim, vjerskim i humanitarnim organizacijama. Ali postoji jedan problem…

“Nema pravdanja računa – to ne govorim, znači, u svim mogućim segmentima – ali u većini. Nema pravdanja računa, nema transparentnosti u dodjeli, nema kontrole troškova… haotično je!”, ističe Renata Radić-Dragić iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Čak i kada bude izvještaja, nisu ozbiljno urađeni.

Ahmed Nurković bavi se aktivizmom nevladinog sektora već dugi niz godina. Slaže se s time da u nekim organizacijama nema transparentnosti, ali dodaje kako je to mnogo gore u drugim zemljama.

“Nevladin sektor je sigurno mnogim interesnim grupama savršena pozicija da urade neke – uvjetno rečeno – ilegalne radnje i da zgrću novac. Ostavljena je prilika da se kroz taj sektor, koji nije definisan i određen, mogu da rade različite stvari”, kaže on.

Nevladin sektor je u prošlosti bio imun na kritike o netransparentnosti ili čak korupciji.

Međutim, zbog velikog novca koji je u opticaju, čak pojedini aktivisti i uposlenici toga sektora – počinju postavljati pitanja.

Izvor: Al Jazeera