Vučić traži prijevremene izbore u Srbiji

Vučić je prvi put izabran za lidera SNS-a 29. septembra 2012. godine (Tanjug)

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je kazao da će sutra na sjednici Predsjedništva SNS-a stanke predložiti da se provjeri volja naroda na vanrednim parlamentarnim izborima.

“Došlo je vreme da polažemo račune”, rekao je Vučić obraćajući se članovima SNS-a na izbornoj skupštini u centru Sava.

“Mnogo smo dobrog posla napravili i to je jedan od ključnih razloga, jer mislimo da možemo bolje i brže u budućnosti”, dodao je on.

On je rekao da očekuje prljavu kampanju političkih protivnika, ali da odgovor SNS mora da bude “skroman, uz uverenje da će građani umeti da prepoznaju pravičnost, volju u budućnost i da će građani Srbije imati poverenje u naš rad”.

Vučićeva odluka nije iznenađenje

Odluka lidera SNS Aleksandra Vučića da Predsjedništvu stranke predloži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nije iznenađenje, izjavio je danas programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević.

U izjavi za Tanjug on kaže da ne vjeruje da je takva odluka za bilo koga iznenađenje, s obzirom da je već mjesecima to politička tema broj jedan u Srbiji.

“Ovo je samo formalizacija nečega o čemu je toliko bilo govora u poslednje vreme i ne verujem da to za bilo koga može da predstavlja bilo kakvo iznenađenje”, smatra Blagojević.

On je objasnio da do izbora može doći na tri načina – ostavkom premijera, izglasavanjem nepovjerenja vladi ili tako što će vlada predsjedniku države poslati obrazložen prijedlog, poslije koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore.

Vučić je na kraju istakao da je SNS postigao najveće uspjehe koje je jedna stranka ostvarila od uspostavljanja višestranačja.

Član Predsjedništva SNS-a Nikola Selaković izjavio je da je uvjeren da će stranka dati podršku njenom predsjedniku Vučiću za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Aleksandar Vučić je danas ponovo izabran za lidera SNS-a.

Vučić je izabran glasovima svih 3.804 prisutnih delegata Skupštine stranke. Glasanje je bilo javno.

Vučić je bio jedini kanditat za predsjednika stranke, a njegov ponovni izbor predložilo je 188 opštinskih odbora, što je Skupština stranke jednoglasno podržala.

Provjera legitimiteta

Lider naprednjaka ranije je poručio da je sjednica zakazana kako bi se provjerio i njegov, ali i legitimitet drugih funkcionera.

Vučić je prvi put izabran za lidera SNS-a 29. septembra 2012. godine, na vanrednoj skupštini stranke, kada je za njegovog zamjenika izabrana Jorgovanka Tabaković, koja je zamrznula funkciju u stranci nakon što je izabrana za guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Vučić je bio jedini kandidat za tu funkciju – tada su ga predložila 153 općinska i gradska odbora, a izabran je jednoglasno, odnosno sa 3.724 glasa.

Vučić je na mjestu lidera stranke zamijenio Tomislava Nikolića – osnivača SNS, koji je podnio ostavku na lidersku poziciju u stranci pošto je na izborima u maju 2012. godine izabran za predsjednika Srbije.

Šest potpredsjednika

SNS će ubuduće imati šest potpredsjednika, predviđeno je, između ostalog, izmjenama i dopunama Statuta stranke koje je danas usvojila Izborna skupština ove stranke.

Izmjenama Statuta je predviđeno da članovi Glavnog odbora, ubuduće, budu svi poslanici Skupštine Srbije i Autonomne Pokrajine izabrani sa liste SNS-a.

Također, izmjenama je predviđeno uvođenje novog stranačkog, odnosno internacionalnog organa čiji će zadatak biti da se stara o odnosima stranke sa međunarodnim organizacijama i institucijama.

Prije usvajanja izmjena Statuta naprednjaci su jednoglasno usvoji Izvještaj o radu stranke koji je predstavio lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Potpredsjednik stranke Bratislav Gašić rekao je ranije danas da se na izbornoj skupštini očekuje da stranka dobije šestog potpredsjednika i da se govori o Nikoli Selakoviću koji je, kako je istakao, pokazao da zaslužuje to mjesto.

Rejting stranke

Nikola Selaković izabran je u subotu za novog, šestog potpredsjednika SNS-a.

Selakovića je jednoglasno izabrao Glavni odbor SNS-a na sjednici koja je uslijedila nakon izborne Skupštine naprednjaka.

Dosadašnji potpredsjednici SNS-a su ponovo izabrani na te funkcije.

Za potpredsjednike stranke u septembru 2012. godine izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić.

Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je sin Tomislava Nikolića, Radomir, a izabrano je i Predsjedništvo od 30 članova.

Srpska napredna stranka zvanično je osnovana 10. oktobra 2008, a 21. oktobra iste godine održana je i osnivačka skupština, kada je Nikolić izabran za predsjednika, a Vučić za njegovog zamjenika.

Na parlamentarnim izborima u maju 2012. godine, koalicija Pokrenimo Srbiju, sa SNS na čelu, osvojila je 73 skupštinska mandata, a u drugom krugu predsjednickih izbora Nikolić je pobijedio kandidata Demokratske stranke (DS) i dotadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Naprednjaci su 21. oktobra prošle godine u beogradskoj Kombank areni obilježili pet godina od osnivanja, a Vučić je predstavio program stranke za naredni period.

Tada je rekao da rejting stranke govori o tome da su građani u SNS prepoznali vrijedne, poštene ljude, kojima je dobrobit Srbije na prvom mjestu, a ne lični interesi.

Izvor: Agencije