Izjava konzula podijelila Predsjedništvo BiH

Radmanović: 'Takvu izjavu generalnog konzula u Chicagu, koja je potpuno opravdana, čista i jasna i ja bih potpisao' (AP)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je da na vanrednoj sjednici državnog Predsjedništva u petak u Sarajevu nije donesena odluka o opozivu generalnog konzula Bosni i Hercegovini u Chicagu Branka Pećanca, jer je on glasao protiv.

“Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović glasali su ‘za’ opoziv Pećanca. Oni su znali da odluka o opozivu neće proći, jer su upoznati sa mojim stavom”, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, odluka o opozivu Pećanca nije donesena jer je u Ustavu Bosne i Hercegovine definirano da postoji vrijeme do naredne sjednice da se usaglase članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Pozvao sam druga dva člana Predsjedništva da povuku odluku o opozivu. Ukoliko se, ipak, opredijele da me na narednoj sjednici preglasaju, podnijeću zahtjev za zaštitu entitetskog interesa”, istakao je Radmanović.

On je rekao da je vanredna sjednica Predsjedništva nepotrebno sazvana i da je u ovom slučaju iskorišten član Poslovnika Predjedništva Bosne i Hercegovine, koji nije dorečen.

“To je loš presedan, koji može biti koban u narednim mjesecima u radu Predsjedništva. Neosnovan je zahtjev Izetbegovića za sazivanjem ove sjednice, jer sve ono što je Pećanac rekao ne vrijeđa nikoga, a pogotovo se to ne odnosi na narode koji žive u Bosni i Hercegovini”, rekao je Radmanović.

On je naglasio da bi dio izjave Pećanca, koji najviše spore Komšić i Izetbegović, veliki broj građana u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska potpisao.

Zahtjev iz SAD-a i Kanade

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida iz Kanade tražili su smjenu konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Branka Pećanca i savjetnika Ambasade Bosne i Hercegovine Marinka Avramovića.

Ovaj zahtjev je uslijedio nakon otkrivanja videosnimka sa proslave 9. januara, Dana entiteta RS u Chicagu.

Konzul Pećanac i njegovi sagovornici su na proslavi govorili o ratu u Bosni i Hercegovini i kategorizirali proces stvaranja entiteta RS kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu”.

Pećanac je tada kazao da mu je “velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom RS-a”, piše Anadolija.

“Ovaj događaj predstavlja najveću uvredu građanima Bosne i Hercegovine i najveći udar na državu Bosnu i Hercegovinu na sjevernoameričkom kontinentu do sada. Skandalozno je i neprihvatljivo da takozvane diplomate Bosne i Hercegovine javno veličaju osnivače genocidnog entiteta, koji su optuženi i osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, piše u saopćenju KBSA-e, koje je upućeno ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji i predsjedavajućem  državnog Predsjedništva Željku Komšiću.

‘Nedostojan za nastavak dužnosti’

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović smatra da je, zbog neprimjerenog javnog istupa, koji grubo vrijeđa veliki broj građana Bosne i Hercegovine, Pećanac nedostojan da nastavi obavljati tu dužnost.

Izetbegović je od predsjedavajućeg Komšića tražio hitno održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj bi bila donesena odluka o opozivu Pećanca.

Izetbegović je podsjetio da generalni konzuli, kao i ambasadori i svi međunarodni predstavnici Bosne i Hercegovine, za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva je rečeno da je Komšić pokrenuo postupak za utvrđivanje odgovornosti konzula Pećanca.

Međutim, u oba kabineta napominju da se smjene diplomatskih dužnosnika donose konsenzusom sva tri člana Predsjedništva, što znači da bi za takvo što saglasnost morao dati i srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

‘Potpuno opravdana izjava’

Nebojša Radmanović je za Srnu izjavio da je Izetbegović “neoprezno pokrenuo pitanje sazivanja vanredne sjednice Predsjedništva zbog izjave Pećanca”.

“Izetbegović je zaboravio da pročita Ustav Bosne i Hercegovine, u kome u Članu 1 piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, od kojih je jedan RS, čije praznike treba da poštuju svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo oni iz RS-a. Prema tome, trebao bi i on da poštuje 9. januar, povodom koga želi da smijeni jednog generalnog konzula”, rekao je Radmanović.

“Takvu izjavu generalnog konzula u Chicagu, koja je potpuno opravdana, čista i jasna i ja bih potpisao”, dodao je Radmanović.

‘Stavovi u suprotnosti s funkcijom’

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je saopćeno da je Pećanac iznosio stavove koji su u suprotnosti s funkcijom koju obavlja u ime Bosne i Hercegovine.

U okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti MVP je zatražio izjašnjenje generalnog konzula Pećanca na navedene okolnosti, koji o ovome još nije obavijestio MVP, prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri.

Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica, MVP će o ovom slučaju informirati i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je imenovalo Pećanca za generalnog konzula i koje je jedino nadležno za imenovanje i razrješenje ambasadora i generalnih konzula, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a.

Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu u vezi sa “slučajem Pećanac”.

Smjenu savjetnika Ambasade Bosne i Hercegovine Marinka Avramovića, zbog spornog načina predstavljanja države Bosne i Hercegovine, udruženja su tražila i ranije.

Izvor: Agencije