Holy suzdržana, siromašni će imati struju

Vlada je najavljivala da će problem socijalo ugroženih kupaca riješiti posebnom uredbom, no to objašnjenje nije se dojmilo Holy (Pixsell)
Vlada je najavljivala da će problem socijalo ugroženih kupaca riješiti posebnom uredbom, no to objašnjenje nije se dojmilo Holy (Pixsell)

Suzdržani glas saborske zastupnice Mirele Holy iz stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) srušio je danas planirane izmjene Zakona o tržištu električne energije, pa će siromašni građani koji ne mogu plaćati račune i dalje moći računati na opskrbu strujom. 

Predloženim je izmjenama, naime, planirano brisanje odredbe po kojoj su nadležna tijela za socijalnu skrb morala osigurati novac za plaćanje isporučene električne energije socijalno ugroženim kupcima.

Vlada je najavljivala da će taj problem riješiti posebnom uredbom, no to objašnjenje nije se dojmilo Holy, koja podsjeća da se u Hrvatskoj kasni s mnogim uredbama, pa ne vidi zašto bi ova bila izuzetak.

Suzdržana i u vezi plina

“Hrvatska je još u svibnju prošle godine morala definirati energetsko siromaštvo u skladu s direktivom EU, no to još nije učinjeno”, podjeća Holy u izjavi za Hinu.

Budući da je riječ o organskom zakonu, za izmjene je trebalo 76 glasova saborskih zastupnika, koliko ih je i ostalo u sabornici nakon što ju je napustila oporba, tvrdeći da je osam zakona doneseno bez potrebne većine od 76 glasova.

Holy je ostala suzdržana i kod glasovanja o izmjenama Zakona o tržištu plina, kojim se također razrađuje nadzor nakon ukidanja Državnog inspektorata, no za taj se Zakon nije tražilo 76 glasova, pa je prošao.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO