Advokat: Holandija odgovorna za Srebrenicu

Sedmog aprila će biti održano usmeno saslušanje u slučaju gdje Gerritsen zastupa Majke Srebrenice (Anadolija)

Advokat Marco Gerritsen, koji zastupa udruženje Majke Srebrenice u tužbi za smrt blizu 7.000 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine protiv države Holandije, za agenciju Anadolija je izjavio kako očekuje da će Okružni sud u Hagu presuditi da je Holandija odgovorna za zločine koji su se u julu 1995. godine desili u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenica.

“Godine 2007. je počelo suđenje protiv Holandije i protiv Ujedinjenih naroda. Holandski sud je u aprilu 2012. godine presudio da UN nije odgovoran za genocid u Srebrenici, jer ima apsolutni imunitet za svoje djelovanje. To je žalosna odluka, ali to je tako. Nakon toga mi smo nastavili i uložili tužbu protiv države Holandije”, kazao je on.

Srebreničani u tužbi napisanoj na 300 stranica, koja je podnesena u julu 2007. godine, traže da Holandija odgovara za zločine koje su u zaštićenoj enklavi počinile srpske vojne i policijske snage.

Ključni 7. april

Ovaj holandski advokat, koji zastupa Majke Srebrenice, očekuje da će ishod presuda suda u Hagu biti pozitivan za Srebreničane.

“Sedmog aprila ove godine će biti održano usmeno saslušanje u slučaju gdje mi zastupamo Majke Srebrenice protiv države Holandije za genocid u Srebrenici. Tada ćemo iznijeti glavne tačke i nakon toga će Okružni sud u Hagu donijeti konačnu presudu o tome”, kazao je Gerritsen.

Vjeruje da će Okružni sud u Hagu donijeti presudu kojom će se jasno kazati da je država Holandija odgovorna za ubistvo blizu 7.000 Srebreničana u julu 1995. godine.

“Mislimo da će odluka Suda biti pozitivna. U međuvremenu su se desili neki slučajevi koji idu u korist našeg slučaja. Zato smatramo da će Sud u Hagu presuditi da je država Holandija odgovorna za ono što se desilo u Srebrenici”, ocijenio je on.

“U najmanju ruku, potvrdit će odgovornost države Holandije za ono što se desilo nakon pada enklave, jer je u slučaju Hasan Nuhanović, koji je jako važan i za naš slučaj, dokazana krivica Vlade Holandije od momenta kada je enklava pala. Naš slučaj je kompliciraniji, jer mi predstavljamo hiljade osoba i želimo dokazati odgovornost ne samo nakon pada enklave, nego i prije njenog pada. Želimo dokazati da je Holandija utjecala i na dešavanja prije nego je enklava pala, ali i nakon toga”, istakao je Gerritsen.

Slučaj Nuhanović

On je uvjeren da slučaj Nuhanović može pomoći tužbi za smrt blizu 7.000 Srebreničana protiv države Holandije.

“Slučaj Nuhanović potvrđuje ono što mi spominjemo u našem slučaju. Mi smatramo da je postojala odgovornost UN-a, ali i države Holandije. To je vrlo važno, jer ako prebacite odgovornost samo na UN, onda država nije odgovorna za dešavanja u Srebrenici. Međutim, mi tvrdimo da su oboje umiješani”, rekao je advokat Gerritsen.

Dodao je kako je važno da je Sud u slučaju Nuhanović potvrdio umiješanost Holandije.

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 13. augusta 2013. godine donio presudu prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt trojice Srebreničana, oca i brata prevodioca UN-a Hasana Nuhanovića i električara holandske baze u Srebrenici Rize Mustafića, holandski advokat se nada pozitivnom ishodu tužbe i za ostale Srebreničane.

Izvor: Agencije