Stanković kriv, ali novac nije sumnjiv

Stanković je u postupku dokazivao da je 450.000 eura stekao na legalan način, što je i utvrđeno u postupku (Al Jazeera)

Hrvatski Financijski inspektorat donio je odluku prema kojoj je banjalučki biznismen Slobodan Stanković kriv zbog ilegalnog prijenosa 450.000 eura preko hrvatske državne granice.

Zbog toga će biti kažnjen sa 50.000 eura i 45.000 kuna (5.892 eura).

No, inspektorat je utvrđivao i porijeklo toga novca te je utvrđeno da ono nije ilegalno, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Stanković ima osam dana da uloži žalbu na odluku, nakon toga ona postaje pravomoćna i novac, koji se trenutačno nalazi u hrvatskom državnom trezoru, bit će mu vraćen.

Nije poricao ilegalni prijenos novca

Stanković je u postupku dokazivao da je 450.000 eura stekao na legalan način i da je novac bio namijenjen za kupnju poslovnog prostora u Beogradu preko podgoričkog investicijskog fonda Monet.

U postupku su saslušana dva svjedoka. Stanković nije poricao prekršaj ilegalnog prijenosa novca preko granice.

Slobodanu Stankoviću, vlasniku građevinske firme Integral inženjering iz Laktaša, na ulazu u Hrvatsku u ožujku 2013. je oduzeto 450.000 eura u gotovini. Stanković novac nije prijavio ni carini BiH, a ni Hrvatske.

Iako je tvrdio da je sve radio prema zakonu, u Ministarstvu financija Republike Srpske potvrđeno je tada da Stanković nije tražio dozvolu za iznošenje novca, što nalaže posebna uredba Vlade ovog entiteta.

Nije tražio dozvolu

Stanković je pojasnio da je taj novac namijenjen investiranju u Srbiji.

“Istina je da sam kao pravno lice u Banjaluci podigao zakonito zarađenu dividendu u namjeri da je uložim u širenje posla u Srbiji. Potvrdu o podignutom novcu, prema zakonu, treba da priložim samo u Srbiji. Međutim, policija na prelazu u Hrvatskoj odlučila je da provede provjeru porijekla novca nakon čega će mi, kako zakon nalaže, novac i vratiti”, kazao je tada Stanković.

Međutim, prema važećoj Uredbi Vlade, za taj iznos potrebna je dozvola Ministarstva financija RS-a za iznošenje novca iz zemlje.

Iz tog Ministarstva je tada potvrđeno da Stanković takvu dozvolu nije tražio.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO