Sarajevo obnavlja Olimpijski muzej

Muzej Vila Mandić je devastiran tokom rata u BiH (Anadolija)

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić najavio je početak intenzivne kampanje za obnovu i stvaranje uvjeta da zgrada Olimpijskog muzeja “Vila Mandić” u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, koja je simbol Zimskih olimpijskih igara, ponovo bude stavljena u funkciju, u okviru obilježavanja 30. godišnjice ZOI-ja.

On je kazao da su ranije, u saradnji s Međunarodnim olimpijskim komitetom, napravili projekt čije su dvije faze završene i za koje je utrošeno blizu 175.000 eura, navodi agencija Anadolija.

“Došlo je vrijeme i stvorili su se uslovi da ponovno krenemo u realizaciju projekta, prije svega obnove fasade Olimpijskog muzeja. Naišli smo na svesrdnu podršku i pomoć ambasadora Francuske Rolanda Gillesa u Bosni i Hercegovini i Fondacije ‘Sarajevo, srce Evrope’, te gradonačelnika Sarajevo Ive Komšića zajedno sa gradom Istočno Sarajevo. Oni podržavaju ovaj projekat, koji promoviše zajednički duh i stvaranje”, rekao je Kisić.

Granatiran i uništen

Na početku rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, jedna od prvih kulturnih institucija, pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke (Vijećnica), koja je granatirana i uništena, bio je Olimpijski muzej u Sarajevu.

Angažiranjem zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice eksponati Olimpijskog muzeja su u teškim ratnim uvjetima evakuirani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Olimpijske dvorane Zetra.

Olimpijski muzej trenutno je smješten u kompleksu Zetre.

Ambasador Gilles rekao je da je mu je velika čast i zadovoljstvo najaviti pokretanje projekta.

On je kazao da se radi o projektu koji prelazi granice Bosne i Hercegovine, te da obnova Olimpijskog muzeja, koji je uništen za vrijeme opsade Sarajeva, znači okretanje nove stranice ka budućnosti i gledanje u nju u duhu mira i pomirenja.

Francuska pomoć

“To je upravo poruka koju želimo poslati. Više izvora će finansirati obnovu ove zgrade. Na prvom mjestu je direktna pomoć Francuske kroz Francusku misiju. Zatim, sredstva koja se finaliziraju kroz Fondaciju ‘Sarajevo, srce Evrope’, koju podržava Evropska unija. Na trećem mjestu je pomoć koja se dogovara s MOK-om”, pojasnio je Gilles.

On je najavio promotivnu kampanju, koja će biti upućena na sve građane Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Jedna KM za moj muzej”.

Gilles je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo povodom bratimljenja grada Grenoblea sa Sarajevom i Istočnim Sarajevom.

Predsjednica Fondacije “Sarajevo, srce Evrope” Jasmina Pašalić kazala je da se radi o projektu koji u sebi ima topline i koji je svima drag.

Ona je istakla da će ovim projektom biti poslana poruka mira iz Sarajeva, koja će Sarajevo ponovno staviti u žižu evropske i svjetske javnosti.

Zajednički projekt

“Imamo sve mogućnosti i podršku da pošaljemo svijetlu sliku o Sarajevu, koje može biti domaćin događajima kojima je cilj da pokažu spremnost na pomirenje, saradnju i okrenutost prema budućnosti”, poručila je Pašalić.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je kazao da se nada uspješnoj realizaciji projekta.

“Mi smo 1984. godine pravili ovaj muzej, 1992. godine spašavali, 2004. godine otvorili i sada je konačno vrijeme da ga obnovimo i otvorimo Olimpijsku akademiju u tom prostoru”, izjavio je Numankadić.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin je rekao da se ovo zajednički projekat, u okviru priprema za Olimpijske igre za mlade EYOF (European Youth Olympic Festival), koji će biti održan 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

On je da kako se ovakve manifestacije trebaju iskoristiti kako bi se otišlo korak dalje i promoviralo sport, kulturu i turizam u Bosni i Hercegovini.

“To je put kojim će se Bosnu i Hercegovinu vratiti na mapu Evrope i svijeta, odnosno tamo gdje i zaslužujemo biti”, rekao je Golijanin.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da snažno podržava sve manifestacije ove vrste, dodavši da se obnovom Olimpijskog muzeja spajaju dva velika događaja koji su dio Sarajeva – 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i 30. godišnjica ZOI-ja.

Izvor: Agencije