Miroslav Mišković traži vraćanje pasoša

Mišković je položio jemstvo od 12 miliona eura u gotovini u zamjenu za pritvor (Tanjug)

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković zatražio je u nastavku procesa koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu u Beogradu da mu trajno bude vraćen pasoš i ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta.

Sudija Vladimir Vučinić najavio je da će odluka o ovom zahtjevu biti donesena u petak, nakon konsultacija s tužiocem za organizovani kriminal.

Miškovićeva odbrana smatra da je jemstvo od 12 miliona eura u kešu, koje je ljetos ovaj biznismen položio sudu, dovoljna garancija da će se odazivati na sve sudske pozive.

Ðurašković negirao krivicu

Vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković negirao je u Specijalnom sudu u Beogradu da je zajedno sa vlasnikom Delta Holdinga Miroslavom Miškovićem, njegovim sinom Markom i još osmoro optuženih zloupotrebama oštetio putarska preduzeća.

Ðurašković je tokom izlaganja odbrane u Specijalnom sudu u Beogradu rekao da su putarska preduzeća u njegovom vlasništvu bila u ekspanziji sve do 2009. kada su Putevi Srbije prestali da izmiruju svoje obaveze, a dugovi počeli da se gomilaju, kao i da su Miškovići godinu dana ranije izašli iz tog posla.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Danas nastavak suđenja

Suđenje Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku Miškoviću, vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću i još osmerici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća nastavljeno je u četvrtak u Specijalnom sudu u Beogradu.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a za optuženičku govornicu će izaći Ðurašković.

Ðurašković je drugooptuženi u tom procesu i jedini još u kućnom pritvoru s elektronskom narukvicom oko noge, preko koje se prati da li poštuje zabranu napuštanja stana, dok se ostali brane sa slobode.

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona eura u gotovini u zamjenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vrijedne 3,2 miliona eura za odbranu sa slobode, podsjeća agencija Tanjug.

Izlaganje odbrane

Krajem novembra, pa opet krajem decembra, Miroslav Mišković je tri radna dana izlagao odbranu i odgovarao na pitanja advokata, tužilaca i suda, negirajući sve navode optužnice da je sa saradnicima zloupotrebama oštetio putarska preduzeća za 150 miliona eura, a utajom poreza i budžet za 4,2 miliona eura.

Proces su iz sudnice pratili domaći i strani posmatrači, kojima je osiguran prevod o trošku vlasnika Delta Holdinga, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Prošle sedmice vlasniku Delta holdinga predsjednik vijeća koje mu sudi Vladimir Vučinić nije dozvolio put u Holandiju, odbivši mu privremeno vratiti pasoš u tu svrhu.

Pritisak na sudiju

Početkom decembra sudija mu je odobrio put u London na nekoliko dana, zbog čega se digla velika medijska prašina.

Vučinić je tvrdio da je na njega zbog te odluke vršen pritisak unutar sudske organizacije i podnio prigovor tim povodom, koji je, međutim, odbijen kao neosnovan odlukom Visokog savjeta sudstva.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i porezna utaja.

Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlasnik Delta Holdinga je optužen da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za blizu 150 miliona eura, a državni budžet za 4,2 miliona eura.

Published On 26 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO