Makedonija: Usvojene izmjene Izbornog zakona

Stranke mogu dobivati donacije pravnih subjekata ili medija u iznosu do 50 tisuća eura (Al Jazeera)

Parlament Makedonije izglasalo je izmjene Izbornog zakona, kojima bi se trebale spriječiti manipulacije tijekom izbornog procesa.

Izmjenama se predviđa zabrana isplata izvanrednih socijalnih davanja, plaća i mirovina dvadeset dana prije početka izborne kampanje pa sve do završetka izbora.

U slučaju kršenja zabrane ministru financija prijeti zatvorska kazna od tri do pet godina.

Dogovor tri najveće stranke

Dvadeset dana prije početka kampanje dužnosnici neće smjeti promovirati niti nove investicije iz proračuna.

Stranke mogu dobivati donacije pravnih subjekata ili medija u iznosu do 50 tisuća eura.

Javni RTV servis obavezan je osigurati ravnopravni pristup i vladajućim i oporbenim strankama. U suprotnom slijedi razrješenje direktora. 

Tri najveće političke stranke u Makedoniji ranije su dogovorile izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, prema preporukama OSCE-a, kojima bi se trebala spriječiti korupcija tokom izbornog procesa.

Državna izborna komisija zadovoljna

Policija ima obavezu ažurirati izborni spisak četiri puta godišnje. Građani koji žive u inozemstvu, a imaju pravo glasa, bit će popisani u poseban birački spisak.

Državna izborna komisija još ranije je pozdravila predložene izmjene zakona.

U komisiji smatraju da je dobro što do izmjena dolazi uoči početka priprema za predsjedničke izbore, koji bi trebali biti održani tijekom travnja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izmjene se tiču korištenja budžetskog novca, reklamiranja u medijima i kontrole biračkog spiska; očekuje se da će Sobranje uskoro usvojiti izmjene ovih zakona.

Published On 15 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO