Josip Leko: Ustav se mora promijeniti

Leko je istaknuo dva razloga za promjene, da se sačuva načelo da se svi zločini nađu pred institucijama države te da se uredi problematika referenduma (EPA)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je večeras da se Ustav Republike Hrvatske mora promijeniti jer se problematika referenduma ne može riješiti samo na zakonskoj razini.

“Pitanja koja smo pokrenuli vezano za ustavne promjene ostaju i dalje, to nema veze s percepcijom ili pritužbama nekih političkih stranaka”, rekao je u Trogiru Josip Leko odgovarajući na novinarsko pitanje imaju li ustavne promjene smisla s obzirom na to da je riješen “slučaj Perković”, koji je bio predmet prijepora u raspravama o ustavnim promjenama koncem prošle godine.

Prema njegovim riječima, dva su vrlo važna razloga za ustavne promjene – prvi je da se sačuva načelo da se svi zločini i zločinci moraju naći pred institucijama države, pred sudom, a drugi da se uredi problematika referenduma. Ta se problematika ne može urediti samo na zakonskoj razini te se Ustav mora promijeniti, dodao je.

Hrvatski sabor trebao je 18. prosinca na izvanrednoj sjednici raspravljati o izmjenama Ustava, no od toga nije bilo ništa, jer je dan prije Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) povukao svoju podršku, tražeći da se odlučivanje odgodi za siječanj, a bez njihovih ruku vladajući nisu imali 101 glas potreban za izmjenu Ustava.

HDSSB: Nacrt promjena dvojben

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić tada izjavio kako je konačan nacrt promjena hrvatskog Ustava u mnogim djelovima dvojben i nejasan, te podložan različitim tumačenjima, zbog čega zastupnici HDSSB-a na za petak najavljenom glasovanju u Saboru ne bi podržali ustavne promjene te je stranka tražila da se o tom prijedlogu produlji javna rasprava.

Pozivajući se na ranije izjave potpredsjednice Vlade Vesne Pusić kako ustavne promjene treba donijeti prije odlučivanja o referendumu te predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina da će regija vjerojatno biti uvrštena u Ustav, ali da će se o sadržaju razgovarati mjesecima, pa i godinama, Šišljagić je ocijenio kako to pokazuje da “vladajući pri ustavnim promjenama drže figu u džepu”.

Naglasio je kako HDSSB ne želi biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i Hrvtaske demokratske zajednice, već da žele dati doprinos promjenama Ustava koje će donijeti boljitak države i svih građana, te da će dići ruke samo za takve ustavne promjene, a ne za one “koje će samo dati veća prava vladajućoj oligarhiji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO