Izvjesni opći izbori u BiH u oktobru

Većina stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržava izmjene Izbornog zakona. Time je riješena višemjesečna dilema i sada je izvjesno da će opći izbori u BiH biti održani u oktobru ove godine.

Scena koja se rijetko viđa u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine: šest stranaka jedinstveno je u podršci Izbornom zakonu. Među njima su i dvije stranke iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS), koje su se u vezi s ovim pitanjem najviše sporile.

„Time ćemo staviti tačku na sve one dosadašnje priče da neko ne želi izbore u BiH, ali desiće se još jedna važna stvar – da se to neće dogoditi na način koji su tražile kolege iz SDS-a, da se ruše zakoni u RS-u“, kaže Milorad Živković iz SNSD-a.

Pitanje zareza

U parlamentarnoj proceduri bile su čak tri verzije istog zakona. Dvije koje je predložio SNSD i jedna SDS-ova verzija, koju je još u novembru usvojio Predstavnički dom, ali koja nikada nije dospjela do Doma naroda.

„Ovdje je bila po srijedi sujeta SNSD-a. Evo imamo izmjene gospodina Živkovića i gospodina Košarca koje su potpuno različite. Nama je sve to nebitno, da li je zarez ovdje ili ondje. Nama je jedini cilj da se održe izbori u oktobru mjesecu“, ističe Aleksandra Pandurević (SDS).

A ovaj zakon bio je uslov za njihovo raspisivanje, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

„Usvajanje izmena Izbornog zakona, ma koliko one nesavršene bile, omogućiće Centralnoj izbornoj komisiji da do 5. maja raspiše opšte izbore u BiH. Dileme više nema. Ovo je izborna godina, a građane u oktobru očekuje glasanje“, dodaje Krstin.

Nebitne nijanse

Za stranke iz bh. entiteta Federacija BiH to je dobra vijest, ali ujedno i pitanje koje je mnogo ranije moglo biti riješeno.

„Ove izmjene su praktično identične onim izmjenama koje je Predstavnički dom već usvojio. Radi se o nekim nebitnim nijansama oko kojih se vodi čitava jedna politizacija“, navodi Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Neriješena ostaje implementacija presude Sejdić-Finci, ali i pitanje izbora u Mostaru. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) navode da Izborni zakon bez toga nije cjelovit.

„Mi ne odustajemo od našeg zahtjeva da se pristupi cjelovitim izmjenama i da se uklone sve neustavne odredbe“, kazao je HDZ-ov Mato Franjičević.

Ovim elementima, ali i poboljšanjem pojedinih članova Izbornog zakona, bavit će se interresorna grupa koju su osnovali parlamentarci, a njeni prijedlozi očekuju se krajem februara.

Izvor: Al Jazeera