Život izbjeglica u metalnim kontejnerima

Crna Gora već 14 godina pokušava riješiti pitanje više od 11 tisuća izbjeglica, koje su devedesetih godina prošlog stoljeća stigle u tu zemlju.

Njih dvije i pol tisuće, mahom Roma, više od desetljeća živi u izbjegličkom naselju Konik na periferiji Podgorice, u teškim uvjetima i siromaštvu. Nadaju se boljim danima, za početak krovu nad glavom.

Kotač života ponekada zakoči i ne može se naprijed. Tako kaže Ramo Morinaj koji je 1999. godine zbog rata napustio Kosovo i pobjegao u Crnu Goru.

Danas sa ženom i sedmoro djece živi u kontejneru od dvadeset kvadratnih metara.

“Posla nema, po kantama idem, skupljam stari otpad da izdržavam djecu, a ovo dijete po dva tri kila mlijeka moram da mu kupim dnevno, a nemam para da mu kupim, Boga mi, ili da spremim za nas da jedemo”, priča Ramo.

Teški uvjeti i siromaštvo

Blizu 2.500 izbjeglica na Koniku žive poput Rama. U teškim uvjetima, siromaštvu, s manjkom higijene, bez posla. Veliki broj njih nema ni osobne dokumente.

“Skoro 1.000 dokumenata je već završeno, a ostali počeli su pomalo da krenu da naprave dokumente da bi dobili stalno nastanjenje”, kaže Dibran Mehmeti iz udruge Romski krug.

“Izbjegličko naselje na Koniku uglavnom su činile trošne i improvizovane barake. Međutim, nakon požara koji je 2012. gotovo zbrisao cijelo naselje, njih su uglavnom zamijenili metalni kontejneri” javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović. 

Nadležni tvrde da su, osim kontejnera, stanovnici naselja dobili neophodan minimum uvjeta za život.

“Struju, vodu, socijalizaciju koju radi Crveni krst, UNHCR i druge institucije”, objašnjava Željko Šofranac, direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica.

U Crvenom križu upozoravaju da povremena pomoć u hrani, odjeći i drugim potrepštinama ne može biti trajno rješenje, već obrazovanje i integracija izbjeglica u društvo.

“Možemo mi svaki dan ovdje dijeliti šlepere brašna, ali ako ne osposobimo ove porodice da od sopstvenog rada, kao i drugi građani Crne Gore žive, mi samo gasimo požar”, kaže Mensud Krpuljević iz Crvenog križa.

Obrazovanje bez krova nad glavom

No, teško je pričati o obrazovanju ljudi bez pravog krova nad glavom. Taj problem treba riješiti Fond regionalnog stambenog programa.

Za Crnu Goru izdvojeno je 27 milijuna eura, od toga sedam milijuna za gradnju 120 stanova na Koniku.

“Novac je odobren, zadnja skupština donatora bila je u oktobru mjesecu, sada je administrativna priprema i sve ono što prati da bi tok novca konačno bio i operativan”, kaže Budimirka Đukanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Dok se sve ne završi, pred stanovnicima Konika je još jedna zima.

A kako većina ne razmišlja o povratku na Kosovo, čeka ih još mnogo strpljenja i preživljavanja na koje su se, kažu, navikli.

Izbeglice i donatorska konferencija u Sarajevu, na kojoj je sakupljan novac za njihovo stambeno zbrinjavanje, teme su nove emisije Al Jazeera Objektiv. U ponedeljak, u 21.30, pogledajte koliko je novca sakupljeno i zašto ni poslije dvije godine radovi na gradnji stanova i kuća, nisu počeli.

Izvor: Al Jazeera