Slučaj Soči: Policija pretresla agenciju

Radnici iz Srbije i BiH bili su angažovani na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju (EPA)

Uprava kriminalističke policije Srbije pretresla je prostorije agencije “Hey You” iz Čačka, koja je organizovala odlazak radnika na privremeni rad u Rusiju, prenosi Radio televizija Srbije. Ta agencija slala je radnike u Soči iako nije imala licencu Ministarstva za rad.

Policija će saslušati i vlasnika agencije Dušana Kukića, koji je prethodnih dana tvrdio da je imao svu dokumentaciju za angažovanje radnika.

Stotinu dvadeset radnika, među kojima i 18 državljana Bosne i Hercegovine, sinoć je vraćeno iz Sočija u Beograd, jer su ruske imigracione službe tokom kontrole utvrdile da nemaju neophodne dokumente za rad u Rusiji, već da su svi bili angažovani na osnovu turističkih viza.

Istraga u toku

Direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača izjavio je ranije u srijedu da će slučaj prevarenih radnika iz Sočija biti istražen do kraja.

On je savjetovao ljudima koji odlaze na rad u inostranstvo preko agencija da prvo na internetskoj stranici Ministarstva rada provjere da li agencije imaju licencu.

Kukić je ranije izjavio da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa državnom ruskom firmom Olimp Stroj kao izvođačem radova.

“Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za uposlene koji će da idu van zemlje”, naveo je on u izjavi Tanjugu.

Izvor: Agencije