Đilas ostaje predsjednik Demokratske stranke

Pomirenje je potpuno zapostavljeno u višedesetljetnom pristupu Beograda 'najskupljem srpskom problemu', piše autor (Tanjug)

Dragan Ðilas ostaje predsjednik Demokratske stranke, nakon što je njegov izvještaj podržalo 274 članova Glavnog odbora na zasjedanju u Novom Sadu u subotu.

Protiv je bilo 127 članova Glavnog odbora, deset je bilo uzdržanih, a 15 glasova je bilo nevažećih, prenosi agencija Tanjug.

Poslije skoro 12 sati rada, članovi Glavnog odbora odlučili su da Ðilas ostane lider stranke do završetka lokalnih izbora u Beogradu.

Koštunica i dalje na čelu DSS-a

Demokratska stranka Srbije je na 11. izbornoj skupštini u nedjelju većinom glasova izabrala za predsjednika stranke svog dosadašnjeg lidera Vojislava Koštunicu.
Na Skupštini je usvojen i dokument “Načela političke neutralnosti”, koji je na taj način postao sastavni dio programa DSS-a, izjavio je Tanjugu portparol stranke Petar Petković.
Za nove potpredsjednike stranke izabrani su Milan Stamatović, Borko Ilić i Donka Banović, a na potpredsjedničke funkcije su reizabrani Dragan Jočić, Aleksandar Popović, Miloš Aligrudić, Slobodan Samardžić i Nenad Popović.

Ukoliko ti rezultati ne budu zadovoljavajući, sam Ðilas je predložio da se održi vanredna skupština stranke, na kojoj će demokrate birati novo rukovodstvo.

Žustra rasprava

To je bio i prijedlog zamjenika predsjednika Bojana Pajtića, koji je predložio da se nakon izbora u glavnom gradu održi vanredna izborna skupština te stranke.

Članovi Glavnog odbora su, poslije više od deset sati, na momente veoma žustre, rasprave, počeli nešto prije ponoći prozivkom izjašnjavanje o izvještaju predsjednika stranke.

U završnom obraćanju članovima Glavnog odbora, počasni predsjednik stranke Boris Tadić ponovio je ono što je rekao na početku sedjnice u otvorenom dijelu, da Ðilas nema kapacitet da vodi stranku, i pozvao ga da se povuče, a završno obraćanje imao je i lider demokrata Ðilas.

U dijelu sjednice kojem novinari nisu prisustvovali vođena je burna rasprava, čule su se optužbe i teške riječi, a jedan od žustrijih je bio govor Tadića, koji je ukazao da Ðilas nema kapacitet da vodi stranku, a da će podrška njegovom izvještaju značiti loš izborni rezultat u Beogradu.

Tri stanovišta

Na sjednici su se, kako se čulo u javnosti, čula tri stanovišta – da treba smijeniti Ðilasa prije beogradskih izbora, da sa tom odlukom treba sačekati do okončanja tih izbora i da treba zadržati trenutno stanje.

“Tražio sam ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike, koji je to pravac stranke i da ga se svi držimo. Siguran sam da su mnogi očekivali govor sa mnogo naboja i teških reči, ali DS nije nas 500, već i oni koji za nas glasaju”, rekao je Ðilas i poručio da je njegova obaveza da uvjeri građane da je stranka koju vodi najbolje što građani imaju.

Nakon maratonske sjednice Glavnog odbora i njegovog izbora, Ðilas je izjavio da je stranka vrlo jasno stala iza svojih stavova da nema saradnje s onima koji uništavaju državu, koji je zadužuju i ekonomski uništavaju i provode harangu protiv političkih protivnika.

On je novinarima kazao da je sjednica pokazala da u DS svako može slobodno iznijeti svoj stav, da se ne mora složiti s mišljenjem predsjednika stranke, ali da je većina ta koja donosi odluke i potvrđuje ispravnost politike ili mijenja pogrešnu.

“Bilo bi strašno imati stranku u kojoj 99 odsto glasa za vas, to podseća na neko vreme koje je daleko iza nas. Ovo što se danas desilo je demokratija”, rekao je Ðilas, odgovarajući na pitanje kako komentira to što nije imao potpunu većinu u Glavnom odboru.

Potvrdio je kako je on kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, a na pitanje koji bi rezultat na beogradskim izborima za njega bio zadovoljavajući, Ðilas je odgovorio: “Pobeda.”

‘Bez lažnih projekata’

On je dodao da je posljednjih pet godina prijestonicu vodio s timom i koalicionim partnerima, koji u posljednje vrijeme o tome nisu rekli ništa pozitivno i svega su se odrekli.

Prema riječima lidera DS-a, uslovi izbora u nedjelju su isti kao prije godinu i po dana, kada je stranka imala predsjednika, premijera, deset ministara, 80 predsjednika opština i drugačiji odnos medija, ali da i pored toga očekuje da će veliki broj građana glasati za DS.

“Verujem da nije dovoljno samo reći – mi nećemo sa Srpskom naprednom strankom, Srbiji treba ponuditi rešenje situacije i mi to nudimo, bez lažnih projekata kao što je kanal do Soluna ili ‘Beograd na vodi'”, kazao je Ðilas i podvukao da Srbija može biti dobro mjesto za život.

Počasni predsjednik Tadić izjavio je kako mu je žao što Glavni odbor nije izglasao političke promjene i naglasio da je nesumnjivo da ogroman procenat članstva i simpatizera stranke želi promjene.

On je, nakon sjednice u Novom Sadu, rekao da je veliki broj građana Srbije očekivao promjene u toj stranci i to, kako je kazao, onih građana koji su željeli na izborima dajtisvoj glas DS-u.

“Nisam zadovoljan rezultatom glasanja. Na sednici smo imali različite uticaje i različite autoritete u DS-u. Imali smo glasove Dragana Ðilasa, Bojana Pajtića, Dragoljuba Mićunovića, Balše Božovića i Dragana Šutanovca, a sa druge strane ja sam izneo stav da ovako više ne može”, kazao je Tadić.

On je dodao da je članovima Glavnog odbora rekao da se stvari u stranci moraju mijenjati, “jer su veoma loše”.

Tadić prihvata kritike

Prema njegovim riječima, najveći problem za Srbiju je kada DS ne učestvuje u vlasti, jer to znači “da vlast nije u sigurnim rukama i da država nije u sigurnim rukama”.

On je kazao da prihvata kritike da su u prošlosti činjene greške, ali ne prihvata kritike da nije rađeno ništa.

“Odbijam kritike da nismo ništa radili, uradili smo mnogo toga, uradili smo suštinske stvari, doveli smo mir u zemlju, uspostavili demokratiju i nacionalni konsenzus za evrointegracije”, rekao je Tadić.

Na pitanje šta će raditi ubuduće, Tadić je kazao da će nastaviti raditi s ljudima s kojima je u subotu izašao na Glavni odbor.

“Neću se odreći tih ljudi. Stajao sam i stajaću iza svih koji su glasali za promene koje sam predložio. Ostaću privržen Demokratskoj stranci i tu sam da pomognem i njoj i njenim članovima u bilo koje vreme”, zaključio je Tadić.

Izvor: Agencije