Hrvatska: Tužba protiv MOL-a logičan potez

Novi moment u slučaju Ina-MOL. Hrvatska je tužila mađarsku naftnu kompaniju međunarodnoj arbitražnoj komisji u Ženevi radi izmjene dioničarskog  ugovora iz 2009. godine.

Njime su Mađari stekli upravljačka prava nad INA-om bez većinskog vlasništva. Hrvatska traži poništenje ugovora i nadoknadu štete nastale u posljednjih pet godina.

Prije dva dana sve je izgledalo idilično. Nakon trećeg kruga pregovora između Vlade i MOL-a o budućnosti Ine, optimistične poruke. No, kako javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, kasno u petak navečer dogodio se veliki obrat.

Tužba zbog dioničarskog ugovora

Hrvatska je tužila MOL Povjerenstvu Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi, zbog dioničarskog ugovora iz 2009. godine, kojim je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader Mađarima prepustio upravljačka prava nad Inom, iako nemaju većinski paket dionica. Na potez hrvatske strane priopćenjem se oglasio i MOL.

“Nemamo informacije o pokretanju arbitražnog postupka od hrvatskog pregovaračkog tima. No, spremni smo i na to. Pregovaranje se nastavlja, kao i razvoj Ine, u skladu s poslovnim planom”, piše u priopćenju.

Za naftnog stručnjaka Jasminka Umićevića to je bio jedini logičan potez hrvatske Vlade.

“Znajući da apsolutna zastara za poništenje tih ugovora istječe 30. ovog mjeseca, normalno je da je pokrenut arbitražni postupak”, objašnjava Umićević.

Arbitraža u Ženevi u slučaju bilo kakva spora dogovorena je ugovorom iz 2003. godine. Hrvatska, smatra Umićević, ima vrlo dobre šanse. Pogotovo ako u međuvremenu presuda bivšem premijeru Sanaderu, koji je osuđen da je primio mito i zauzvrat prepustio MOL-u upravljačka prava, postane prvomoćna. 

“U slučaju da arbitraža donese pozitivan pravorijek i poništi te ugovore, što su velike šanse, ti će ugovori biti proglašeni ništavnim i tretirat će se kao da nikad nisu postojali”, kaže Umićević.

Potez hrvatske Vlade podupiru i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ali i u najjačoj oporbenoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Podrška Vladi i iz oporbe

“Ina je prevažna za hrvatsko gospodarstvo, bez obzira na konačnu vlasničku strukturu. Podržavamo napore Vlade da, u skladu s europskim i međunarodnim pravom, zaštiti nacionalne interese”, kaže Đuro Njavro iz HDZ-a.

“Bez obzira na vlasničku strukturu, Ina je strateški važna hrvatska tvrtka i Vladu treba podržati u svim nastojanjima da osigura zakonito, uredno i za Hrvatsku korisno poslovanje Ine”, poručio je predsjednik Josipović.

Praksa je u ovakvim situacijama da se Arbitražno povjerenstvo oformi u roku tri mjeseca. Pregovori o Ini se u međuvremenu nastavljaju, a ovaj potez tumači se i kao svojevrsni pritisak hrvatske strane.

“U većini ovakvih slučajeva postigne se dogovor i može se dogoditi da MOL odustane i prepusti upravljačka prava”, kaže Umićević.

A hoće li se to dogoditi moglo bi biti jasnije već nakon idućeg kruga pregovora.

Izvor: Al Jazeera