Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a

Hrvatska traži da se proglase štetnim MOL-ove izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima (Reuters)

Hrvatska je protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata premijera Ive Sanadera, prenosi Hina.

Ovu vijest je potvrdio zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić u emisiji HTV-a, ali o detaljima i sadržaju nije želio govoriti, napominjući samo da će javnost o svemu biti pravodobno izviještena.

Hrvatska arbitražna tužba protiv MOL-a uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Mađarski MOL je u novembru ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

“Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom Hrvatske, koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten početi s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije”, izvijestili su tada iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stavu vezanom uz ulaganje u Inu.

Trajna napetost

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Hrvatska Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu.

Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa, koji Ini nanosi gubitke, te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti oko 280 miliona eura odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska Vlada je početkom oktobra prošle godine od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za hapšenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija, koga Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Izvor: Agencije