Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a

Hrvatska traži da se proglase štetnim MOL-ove izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima (Reuters)

Hrvatska je protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata premijera Ive Sanadera, prenosi Hina.

Ovu vijest je potvrdio zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić u emisiji HTV-a, ali o detaljima i sadržaju nije želio govoriti, napominjući samo da će javnost o svemu biti pravodobno izviještena.

Hrvatska arbitražna tužba protiv MOL-a uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Mađarski MOL je u novembru ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

“Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom Hrvatske, koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten početi s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije”, izvijestili su tada iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stavu vezanom uz ulaganje u Inu.

Trajna napetost

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Hrvatska Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu.

Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa, koji Ini nanosi gubitke, te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti oko 280 miliona eura odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska Vlada je početkom oktobra prošle godine od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za hapšenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija, koga Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je MOL podnio zahtjev za arbitražu protiv Vlade RH, hrvatski ministar gospodarstva izjavio je da to ukazuje na nervozu Mađara.

Published On 26 Nov 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO