Demokratska stranka opet bira lidera

Godinu dana nakon što je izabrala rukovodstvo, najveća opoziciona partija u Srbiji, Demokratska stranka, mogla bi promijeniti lidera.

Kohabitacija koja nije dugo trajala – dva predsjednika DS-a, jedan počasni, a drugi stvarni, zaboravili su na međusobne nesuglasice i pomirili zaraćene struje unutar partije koja je 2012. godine ostala bez svih poluga vlasti.

Godinu dana kasnije počela je pobuna protiv Dragana Đilasa, koji je prije nekoliko mjeseci smijenjen sa mjesta gradonačelnika Beograda, izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić.

“Ja mislim da Dragan Đilas treba da bude kandidat za gradonačelnika u Beogradu, ali da bi za DS bilo bolje da rukovođenje strankom prepusti nekom drugom“, kaže Branimir Kuzmanović.

Zahtjev za promjenama

Kuzmanović je bio jedan od predsjedničkih kandidata na Izbornoj skupštini DS-a. Sada je član jednog od skoro 50 gradskih odbora koji traže promjene unutar partije.

“Ovih godinu dana pokazuje da je to prilično nefunkcionalno. Funkcionalan i sposoban DS je potreban Srbiji. Nefunkcionalan nije potreban Srbiji”, kaže Kuzmanović.

Rješenje krize u DS-u mnogi vide nakon sjednice Glavnog odbora, koji će zasjedati u subotu, 18. januara.

Ukoliko nezadovoljni prikupe dovoljan broj članova Glavnog odbora, mogli bi izglasati nepovjerenje Đilasu.

“To nezadovoljstvo svako ima pravo da iskaže. Uostalom, osnovno pravo DS-a je da kritikuju”, kaže Aleksandra Jerkov.

U centrali DS-a ne očekuju nikakve promjene. Inicijativa o smjeni Đilasa za njih nije pitanje ko će voditi partiju, već nešto drugo.

Stari lider glavni pretendent

“Da li ćemo biti opozicija, alternativa ili ćemo biti na rezervnoj klupi? Da li ćemo biti neko ko će na nekim budućim izborima da pobedi Srpsku naprednu stranku i njenu politiku ili ćemo biti neko ko će da čeka da SNS uzme u koaliciju?”, objašnjava Aleksandra Jerkov.

Kao glavni pretendent na funkciju predsjednika DS-a pojavio se stari lider.

Boris Tadić je već izjavio da je spreman ponovo preuzeti stranku, iako, kako kaže, to nije njegov cilj.

Analitičar Đorđe Vukadinović tvrdi da je krizu u DS-u zakuhala aktuelna vlast na državnom nivou, koja želi oslabiti opoziciju.

DS, osim unutarstranačkih problema, očekuje još izazova. Za dva mjeseca bit će održani izbori u Beogradu, a sve su češće i najave vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: Al Jazeera