U proceduri uvođenje viza građanima BiH

Kosovo pokreće proceduru za uvođenje viza građanima Bosne i Hercegovine, rečeno je Al Jazeeri u Ministarstvu vanjskih poslova u Prištini. U srijedu, 15. januara, ističe rok koji je Kosovo postavilo bosanskohercegovačkim vlastima da odgovore na zahtjev da se dogovori bezvizno putovanje Kosovara u Bosnu i Hercegovinu.

Državljani Kosova jedini na Balkanu moraju tražiti vizu ukoliko žele u Bosnu i Hercegovinu, izvještava Stefan Goranović, reporter Al Jazeere. Procedura je komplicirana, a uz brojnu dokumentaciju, svaku vizu mora odobriti ili odbiti ministar vanjskih poslova lično. Zato je kosovska Vlada uputila Sarajevu dopis da se to riješi.

Izostao odgovor 

“Rok za neki odgovor je bio danas. Ništa nismo dobili, tako da očekujemo da će već ovog mjeseca sve tehničke pripreme biti u redu. Nažalost, građani Bosne i Hercegovine će morati uzeti vizu Republike Kosovo kada putuju u našu zemlju”, kazao je Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova.

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića ovo nije iznenađenje.

“Da pravo kažem, pomalo i očekivan potez. Bosna i Hercegovina bi tu trebalo napraviti neke iskorake i radi odnosa s Kosovom, i radi naših privrednika koji imaju poslove na Kosovu. Nadam se da ćemo te stvari ubrzano rješavati”, ocijenio je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kaže da, iako Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova, interes je da se uspostavi bezvizno putovanje.

“U srijedu ćemo razmatrati materijal koji pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova i uradit ćemo sve da ublažimo posljedice ove odluke kosovske Vlade. Znate da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, tako da to i nije u domenu Vijeća ministara”, kazao je Bevanda.

On je dodao da je Kosovo značajan partner Bosne i Hercegovine i da treba omogućiti da sve roba i ljudi prometuju što slobodnije.

Do Kosova preko Tirane

Ne zna se kada će tačno Kosovo uvesti vize za Bosnu i Hercegovinu. Zna se jedino da će put ka Kosovu za bh. građane voditi preko Tirane.

“Pošto Kosovari moraju putovati po dva puta u Skoplje da dobiju bosanske vize, mi očekujemo da građani Bosne i Hercegovine putuju u Tiranu da dobiju kosovske vize. To je najbliža ambasada, možda kasnije i u Podgorici, kada tamo otvorimo ambasadu”, zaključio je Selimi.

Bh. pasoš propusnica je za najveći dio Evrope. Na kontinentu Bosanci i Hercegovci vizu moraju vaditi jedino za Bjelorusiju, Moldaviju, Veliku Britaniju i Irsku. To bi se vrlo brzo moglo promijeniti.

Izvor: Al Jazeera