Radonjiću i Romiću mjesec dana pritvora

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana dvojici bivših pripadnika Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, osumnjičenima za sudjelovanje u ubojstvu novinara Slavka Ćuruvije.

Sudac za prethodni postupak je, nakon saslušanja, Radonjiću i Romiću odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od bijega, mogućnosti da će ometati postupak utjecanjem na svjedoke, ali i zbog visine zapriječene kazne za kazneno djelo za koje se terete, a koja je iznosi najmanje 10 godina.

Pritvor im je određen i zbog načina izvršenja i težina posljedice kaznenog djela koji su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravedno vođenje ovog kaznenog postupka, potvrđeno je iz suda.

“Prethodno je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv Radonjića, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio šef beogradskog centra DB-a, Romića koji je radio kao načelnik Šestog odeljenja tog centra, kao i  tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića i pripadnika posebne službe bezbednosti u DB-u Miroslava Kuraka”, rekao je agenciji Tanjug tužilac Miljko Radisavljević.

Saslušanje devet sati

Saslušanje Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu novinara i vlasnika lista Telegraf Slavka Ćuruvije, završeno je noćas dva sata iza ponoći i tokom dana bi trebala biti donesena odluka o prijedlogu da im se odredi pritvor.

„Saslušanje je trajalo gotovo devet sati i bilo je korektno“, izjavila je za agenciju Tanjug braniteljica obojice osumnjičenih Zora Dobričanin Nikodinović, te dodala kako se odluka o pritvoru očekuje tokom prijepodneva.

Tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je jučer kako je za ubojstvo Slavka Ćuruvije, koje je počinjeno 1999. godine, osumnjičen i tadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji se nalazi u zatvoru u Požarevcu, te pripadnik posebne službe osiguranja u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Ključni svjedok u ovoj istrazi je nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao još dvije osobe čiji identitet nije potvrđen iz sigurnosnih razloga.

Ulemek je o ubojstvu Ćuruvije progovorio tek prije nekoliko dana i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvjetljavanju tog slučaja.

Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao počinitelji ubojstva.

„O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazaće istraga“, rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

Ubijen na Uskrs

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. travnja 1999. godine, u jeku NATO-bombardiranja SR Jugoslavije.

Ubojstvo je izvršeno oko 17 sati u Beogradu, u Svetogorskoj ulici i to u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom katu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubojice su u Ćuruviju, s kojima je u društvu tada bila i njegova nevjenčana supruga Branka Prpa, ispalile 17 metaka, a zatim ga „ovjerile“ i jednim pucnjem u glavu.

Na vlasti je u Srbiji u to vrijeme bila koalicija SPS – JUL – SRS.

Radomir Marković je slobode lišen u veljači 2001, te kasnije osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubojstva Ivana Stambolića 25. kolovoza 2000. godine, te četvorice članova SPO-a u atentatu na lidera te stranke – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. listopada 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se na Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubojstva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostupanjski su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, te je naloženo novo suđenje.

Mira Marković ne želi pričati

U kontekstu priče o mogućim nalogodavcima spominjalo se i ime Mirjane Marković, udovice bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i predsjednice stranke JUL, no niti prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, niti tužitelj Miljko Radisavljević nisu htjeli o tome govoriti.

Upitani za komentar navoda po kojima je i Mirjana Marković umiješana u ubojstvo Ćuruvije samo su odgovorili kako se tužitelji bave dokazima, te da treba sačekati završetak istrage.

„Bavimo se dokazima koje imamo u rukama, a tek čekajte da se završi istraga. Prvi put je tužilac uveren da će do početka marta moći da podigne optužnicu“, rekao je Vučić novinarima u Vladi.

Istovremeno je Dragan Hadži Antić, prijatelj i izdavač knjiga Mirjane Marković, prenio kako ona ne želi davati bilo kakve izjave za srpske medije, a posebno neće komentirati navode da je naručila ubojstvo Slavka Ćuruvije.

„Ona odbija da razgovara sa srpskim medijima već dve godine. I danas sam pričao sa njom, ali ne želi bilo šta govoriti o tom slučaju“, rekao je Hadži Antić agenciji Tanjug.

Mediji, ali i brojni pojedinci upućeni u taj slučaj, spominju upravo Mirjanu Marković kao nalogodavca ubojstva.

Ona je napustila Srbiju 2005. godine, zajedno sa sinom Markom. U Ruskoj Federaciji su dobili azil, te ne mogu biti izručeni Srbiji, koja je za njima ranije raspisala tjeralice zbog istrage u vezi sa švercom cigareta u Srbiju tokom 90-ih godina.

Izvor: Agencije