Nobilo: Lažno su svjedočili protiv Perkovića

Osim Nobila, zagrebačko Državno odvjetništvo se, također, žalilo na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj (Marko Lukuni? / Pixsell)
Osim Nobila, zagrebačko Državno odvjetništvo se, također, žalilo na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj (Marko Lukuni? / Pixsell)

Anto Nobilo, odvjetnik bivših čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, potvrdio je agenciji Hina kako je dobio izjavu UDBA-ina operativca Vinka Sindičića, u kojoj navodi da je na njemačkom sudu lažno svjedočio u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

U svojoj izjavi, danoj kod javnog bilježnika u Italiji 31. prosinca 2013. godine, Sindičić tvrdi kako je na sudu u Munchenu, kao glavni svjedok u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i to po uputama njemačke tajne službe.

„Sindičićevu izjavu sam dobio jučer najprije putem e-maila, a onda sam originalnu izjavu primio putem DHL-a“, izjavio je Nobilo.

Istaknuo je kako „ne sumnja u autentičnost Sindičićeve izjave, jer je ona ovjerena i potpisana kod javnog bilježnika“, dodavši da ju je „poslala Sindičićeva nevjenčana supruga s kojom živi u Italiji“, dok ju je „putem e-maila poslala njegova sestra“.

Završni dokaz

Nobilo je kazao kako sada imaju dva interesa, a primarni je da Sindičićeva izjava pomogne Krunoslavu Pratesu u obnovi postupka, jer je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora upravo zbog Sindičićeva svjedočenja.

Osim toga, Nobilo je tu Sindičićevu izjavu dao i kao dodatak žalbi na odluku zagrebačkoga Županijskog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, priloživši je svojim tvrdnjama da Perković u Njemačkoj ne bi imao fer i pošten postupak.

„Prije smo to tvrdili i dokazivali, ali sada je ovo završni dokaz“, naglasio je.

Na pitanje kako će to sada utjecati na odluku Vrhovnog suda, Nobilo je rekao kako to nije toliko bitno.

„Ukoliko bi došlo do suđenja to bi postalo bitno“, dodao je.

Upitan hoće li ta Sindičićeva izjava imati utjecaja i na kaznenu prijavu zbog lažnog svjedočenja koju su prošle godine protiv Vinka Sindičića podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a koje je pokrenulo i kazneni postupak, Nobilo je odgovorio kako je najveći problem što ne mogu do Sindičića.

„Imaju cijeli spis, iz kojeg smo i prije dokazivali da je lažno svjedočio, ali Sindičić je to priznao i to je sada definitvno“, zaključio je Nobilo.

Žalili se svi

Prethodno se odvjetnik Nobilo žalio na odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj, tvrdeći kako je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zbog zastare moralo odbiti izručenje.

Podsjetio je i na to da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i u to da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Potom se i zagrebačko Državno odvjetništvo, također, žalilo na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da je Sud povrijedio zakon, te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

U priopćenju u kojem obavještavaju o žalbi na odluku za koju su se na sudu zalagali kao predstavnici Njemačke, Državno odvjetništvo tvrdi da je, prema hrvatskom pravu, u tom slučaju nastupila zastara.

Pojašnjavaju da je ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. godine, dakle prije veljače 1991. godine, kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnost njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od 20 godina.

Usljed toga, ističe tužiteljstvo, najveća kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima nedjela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna jeste zatvor od najviše 15 godina, pa je po njima zastara nastupila 1998. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO