Zvaničnici o hapšenjima za ubistvo Ćuruvije

U izjavi za današnje izdanje lista Politika Romić je rekao kako očekuje da bude uhapšen, ali je kazao da nije učestvovao u ubistvu Ćuruvije (Al Jazeera)

Potpredsjednik Vlade Srbije i tužilac za organizirani kriminal saopćili su na vanrednoj konferenciji za novinare da je u istrazi o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije ključno bilo svjedočenje Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je tužilaštvo poslije 14 godina shvatilo da sada ima dosta materijala u rukama i da “ima više živih reči koji potvrđuju zločinačku ulogu dela države i pojedinaca koji su tobož u ime države takav zločin izvršavali”, prenosi Tanjug.

Specijalni tužilac Srbije za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je, uz pomoć Milorada Ulemeka Legije, utvrđeno ko je ubio vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruviju i naglasio da je motiv bio političke prirode.

On je rekao da je direktni nalogodavac ovog ubistva nekadašnji šef Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković.

“Nalogodavac je Marković. Ne znamo da li postoje neki lični razlozi, ali je gotovo sigurno da je reč o političkom ubistvu”, rekao je Radisavljević. 

Hapšenje bivših čelnika DB-a

Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Ratko Romić i Milan Radonjić, osumnjičeni za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, uhapšeni su oko podneva u Beogradu, prenose mediji u Srbiji.

Radonjić i Romić se godinama unazad spominju da su umiješani u ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda, prenose mediji.

U izjavi za današnje izdanje lista Politika Romić je rekao kako očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara, ali je kazao da nije učestvovao u tom zločinu.

“Znam da ću biti uhapšen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu da me uhapse. Braniću se istinom, jer nisam učestvovao u tome i to ću dokazati”, rekao je Romić.

Romić je bio načelnik Šestog odjeljenja beogradskog centra DB-a kada je Ćuruvija ubijen. Radonjić je radio u drugom odjeljenju, a sedam dana prije ubistva imenovan je za šefa beogradskog centra. Njemu se ponovo sudi za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, nakon što je prvom presudom osuđen na osam godina zatvora. Za isto krivično djelo sudi se i Romiću, nakon što mu je poništena prvostepena presuda od sedam godina zatvora. 

U Vladi Srbije je za 17 sati zakazana vanredna konferencija za novinare, na kojoj će govoriti prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar pravde Nikola Selaković i specijalni tužilac za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, kao i predsjednik Komisije za istragu ubistva novinara Veran Matić.

Mediji u Srbiji su objavili da je optužnica za ubistvo Ćuruvije napisana i da su njome obuhvaćeni bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Rade Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i operativci Romić i Miroslav Kurak.

‘Nove informacije o ubistvu’

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako je očigledno da se došlo do novih informacija, koje će omogućiti da se završi istraga o ubistvu Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcioniraju krivci.

On je novinarima u Beogradu rekao da je njemu lično, ali i svima koji su na neki način bili u vlasti prije 2000. godine, veoma značajno da se zna kako će svi koji su počinili krivično djelo odgovarati.

Ćuruvija je ubijen 1999. godine, tokom bombardiranja Srbije koje su izvršile snage NATO-a ispred zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Nekoliko dana ranije, u dnevnom listu Politika ekspres, koji je kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen za “priželjkivanje bombi i za izdaju”.

Istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka, među kojima i 27 pripadnika Službe državne bezbednosti, koji su pratili Ćuruviju, te nekoliko bivših funkcionera te službe.

Obavljeno je medicinsko-balističko vještačenje, prikupljeni su i drugi materijalni dokazi, ali ubistvo nije razjašnjeno.

Porodica, prijatelji i kolege Ćuruvije vjeruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih riječi i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Ćuruvija je bio vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

Izvor: Agencije