Tužbe Srbije i Hrvatske na sudu u ožujku

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je izjavio kako više nema vremena za povlačenje međusobnih tužbi (EPA)

Postupak na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, gdje su Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid, počet će 3.ožujka i trajat će pet tjedana, a prvi će istupiti Zagreb.

Petnaestero sudaca ovog najvišeg suda Ujedinjenih naroda donijelo je raspored prema kojem će prvi istupiti odvjetnici i profesori međunarodnog javnog prava iz Engleske koji zastupaju Hrvatsku, pišu Večernje novosti.

Tijek procesa

U uvodnoj riječi oni će u tijeku jednog tjedna objasniti zbog čega su podnijeli tužbu protiv bivše SR Jugoslavije, kakva je bila priroda konflikta i najaviti koje će sve dokaze izvesti.

Potom će u sljedećem tjednu iskaze dati njihovi svjedoci, a za sada se zna samo da će među njima biti i predsjednica beogradskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

U trećem tjednu procesa pravni tim Srbije, predvođen Sašom Obradovićem, iznijet će odgovore na hrvatsku tužbu i kontraargumente kojima će pobijati navode službenog Zagreba.

Druga runda ovog procesa počet će iznošenjem argumenata Srbije po protutužbi, a zatim će, po istom scenariju, Hrvati dobiti vrijeme za svoje protuargumente.

Dačić: Nema vremena za povlačenje tužbi

Premijer Srbije Ivica Dačić je ranije u intervjuu Srni izjavio kako više nema vremena za povlačenje međusobnih tužbi i da je potpuno jasno da u Hrvatskoj ne postoji politička suglasnost za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije.

On je rekao da misli kako je procjena Vlade Hrvatske da to neće naići na podršku u hrvatskoj javnosti.

“Ne treba biti ni previše iracionalan o tim pitanjima. Ako mogu da se povuku tužbe, mislim da bi to bilo najbolje, jer bi se time to pitanje skinulo sa dnevnog reda i onaj ko je kriv za neke ratne zločine treba da odgovara, ali da time sprečimo neko dalje ponovno širenje antisrpskog, odnosno antihrvatskog raspoloženja”, dodao je Dačić.

S druge strane, kaže Dačić, ako do toga ne može doći onda je možda najbolje rješenje da Sud donese odluku o tome, što će ekonomski sigurno biti neisplativije i za Srbiju i za Hrvatsku, jer će troškovi suđenja biti ogromni.

Izvor: Agencije