Đuriću pritvor i dva milijuna eura jamčevine

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor vlasniku Zekstre i predsjedniku Fudbalskog kluba Partizan Draganu Ðuriću i istovremeno odlučio da će biti pušten braniti se sa slobode ako položi jamčevinu od dva milijuna eura.

Glasnogovornica suda Dušica Ristić izjavila je agenciji Tanjug kako je sudac za prethodni postupak Ðuriću odredio pritvor do 30 dana.

„Istovremeno je odredio da će Ðurić biti pušten da se brani sa slobode ukoliko položi Sudu jemstvo od dva miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i Sudu dostavi dokaz o tome“, precizirala je Ristić.

To znači da će Ðurić biti u Okružnom zatvoru u Beogradu dok njegova obrana, odnosno rodbina i prijatelji, ne skupe dovoljno novca ili ne upišu hipoteku na nekretnine u vrijednosti od dva milijuna eura.

Zlouporaba položaja

Ðuriću je jučer, nakon saslušanja pred tužiteljem za organizirani kriminal u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda, određeno zadržavanje, te je donijelo odluku o provedbi istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo zlouporabe položaja odgovorne osobe.

Tereti se da je u postupku privatizacije za konzorcij pravnih lica Zekstra d.o.o i Bankom d.o.o. pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od više od 1,8 milijuna eura.

Ðurić se sam odazvao pozivu Tužiteljstva na saslušanje.

Vetrinarski zavod kupila je njegova kompanija Zekstra 2005. godine i to je jedna od 24 sporne privatizacije, koje je kao takve označio Savjet za borbu protiv korupcije, a kaznenu prijavu protiv njega je 27. prosinca 2013. godine podnijela policija.

U Partizanu od 2006. godine

Potpredsjednik Fudbalskog kluba Partizan Mile Jovičić je na konferenciji za novinare rekao kako istražni postupak protiv Ðurića nema nikakve veze s poslovanjem kluba.

“Ovaj događaj nas ne raduje, no on je potpuno odvojen od FK Partizan i tiče se privatnih kompanija Dragana Ðurića i njegovog biznisa. Nemamo mnogo, ustvari nemamo uopšte dodirnih tačaka sa Zekstrom. Naravno da poštujemo sve što je Ðurić uradio za Partizan i tako ćemo se ponašati u budućnosti”, poručio je Jovičić.

“Verujemo da će Ðurić imati pravedan postupak, odnosno da će odbraniti svoje poslovne stavove i dokazati da je radio kako treba”, naglasio je Jovičić.
Odbacio je mogućnost zakazivanja izvanredne izborne skupštine u skorijem vremenu.

“Ne postoji nijedan razlog da u ovom trenutku imenujemo vršioca dužnosti. O svemu ćemo razgovarati sa predsednikom kad nam okolnosti dozvole. Klub funkcioniše potpuno normalno i nema potrebe ni za jednom skupštinom, osim redovnom”, zaključio je Jovičić.

Dragan Đurić je na čelu FK Partizan od 2008. godine, a u postupcima privatizacije kupio je više poduzeća u Srbiji i Republici Srpskoj – Veterinarski zavod u Zemunu, izdavačku kuću Nolit, Optiku, trgovinska poduzeća Savremena i Šumadija, tvornicu ulja u Gradištu i Robnu kuću Boska u Banjoj Luci.

Izvor: Agencije