Žalba na odluku o izručenju Josipa Perkovića

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prošlog je tjedna donijelo nepravomoćnu odluku da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj (Al Jazeera)
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prošlog je tjedna donijelo nepravomoćnu odluku da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj (Al Jazeera)

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, podnio je u ponedjeljak žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Perkovića izruči Njemačkoj, zbog sumnje da je povezan s ubistvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U opširnoj žalbi Vrhovnom sudu, Nobilo je ponovio ranije stavove da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost, prenosi Hina.

Također, u žalbi je ponovio da je hrvatsko Državno odvjetništvo dva puta odbacilo kaznene prijave protiv Perkovića zbog Đurekovićeva ubojstva te da on u Njemačkoj ne može očekivati pošteno suđenje.

“Obostrana kažnjivost je nesporna i obuhvaća pitanje je li određeno ponašanje kazneno djelo u obje države, Hrvatskoj i Njemačkoj. To ne predstavlja utvrđivanje zastare. Ta činjenica je nedvojbeno utvrđena u Zakonu o međunarodnoj pravnoj suradnji, ali i odlukama Vijeća Europe”, kazao je Nobilo na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Slaba praksa

Podsjetio je da Hrvatska ima vrlo slabu praksu u vezi izručenja po evropskom nalogu za hapšenjem, sa samo četiri rješenja Vrhovnog suda.

Stoga je najavio mogućnost traženja autentičnog tumačenje Europskog suda pravde u Luksmburgu.

“Moramo se osloniti na europsku praksu. Skupili smo brojne rješidbe i konvencije, koje nedvojbeno govore što je ispitivanje dvostruke kažnjivosti te propisuju da se zastara utvrđuje po domaćem pravu i da je zapreka izručenju”, ustvrdio je Nobilo.

Dodao je da je samo Njemačka u 2011. godini zbog zastare odbila izručenje u čak 19 slučajeva.

Zastara je u Perkovićevu slučaju, ponovio je Nobilo, nastupila još 1998. godine, jer je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva za taj zločin bila predviđena kasnije ukinuta smrtna kazna, koja se mogla zamijeniti s 20 godina zatvora, ili zatvorska kazna od najviše 15 godina.

Stoga je i zastara nastupila 15 godina nakon zločina, ustvrdio je Nobilo, ističući da predistražne radnje koje je u međuvremenu vodilo Državno odvjetništvo nisu dovele do prekida zastare, jer nikada nije otvorena službena istraga i pokrenut kazneni postupak.

Osim što je podsjetio da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, Nobilo je ponovio kako je uvjeren da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

‘Nekorektno suđenje’

“I ja sam fan njemačkog pravosuđa, no u konkretnom slučaju suđenje nije bilo korektno, iako je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor. I sudac koji je vodio postupak je rekao da je u prvom dijelu želio osloboditi Pratesa. No, onda je napravio pauzu, kako bi omogućio tajnoj službi da nađe novog svjedoka. I oni su našli Vinka Sindičića, na čijem je iskazu bazirana presuda”, kazao je Nobilo.

Prokomentirao je i sukob predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s Vladom, koji se, zbog izjave neimenovanog Vladinog izvora, “lomi preko slučaja Perković”.

“Otvorenom napadu na Vladu pridružili su se i neki niže rangirani suci. Ni ja nisam sretan izjavom ‘neimenovanog izvora’, ali sam još manje sretan da se pravosuđe sukobljava s Vladom oko mog klijenta. To je neugodna situcija”, rekao je Nobilo.

No, još je lošijim ocijenio što Hrvatin nije reagirao na “imenovane izvore” koji su otvoreno zatražili Perkovićevo izručenje, poput europske povjerenice Viviane Reding, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka i njegovih stranačkih kolega.

“Ako se reagira na neimenovane, a ne reagira na imenovane izvore koji traže izručenje, to nije ugodna situacija u kojoj dolazimo pred Vrhovni sud. Ima li pritom zagarantiranu vladavinu prava i jednaki postupak pred sudom?”, zapitao se Nobilo.

Ponovio je da će ukoliko Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje podnijetu ustavnu tužbu te od najvišeg pravosudnog tijela zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja.

Odluka o izručenju

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prošle je sedmice donijelo nepravomoćnu odluku da se Perkovića izruči Njemačkoj.

Vijeće, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, zaključilo je da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj, koja ga tereti da je sudjelovao u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Kako je riječ o nepravomoćnoj odluci, o Perkovićevoj sudbini odlučivat će Vrhovni sud, koji pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što prime žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća.

No, ako Vrhovni sud potvrdi odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, Nobilo je najavio da će podnijeti ustavnu tužbu i tražiti privremenu mjeru koja bi u tom slučaju odgodila izručenje sve do konačne odluke Ustavnog suda.

Perković odbacuje optužbe, Mustač oslobođen

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s Đurekovićevim ubojstvom, kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač.

Njemačka traži izručenje obojice zbog sumnje da su povezani s ubojstvom Đurekovića.

No, u Mustačevom slučaju, samo dan kasnije, Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je da Mustač neće biti izručen Njemačkoj, jer je nastupila zastara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Istražni zatvor zamijenjen je mjerama opreza: Perkoviću je oduzeta je lična karta, pasoš mu ne smije biti izdat i ne smije napuštati mjesto prebivališta.

03 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO