Vlasniku Zekstre određen pritvor do 48 sati

Vlasniku Zekstre i predsjedniku Fudbalskog kluba Partizana Draganu Ðuriću određeno je zadržavanje do 48 sati, nakon saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda u Beogradu, izjavio je u ponedjeljak tužilac Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo je, također, predložilo da se Ðuriću odredi pritvor, a o tom prijedlogu odluku bi u ponedjeljak ili utorak trebao donijeti sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda), dodao je Radisavljević, izvijestio je Tanjug.

Tužilac je napomenuo da je tužilaštvo nakon saslušanja donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Ðurića u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda.

Ðurić se ranije u ponedjeljak odazvao pozivu tužilaštva za slušanje.

Krivična prijava protiv njega podnesena je 27. decembra 2013. godine.

Sporna privatizacija

Veterinarski zavod je privatiziran 2005. godine, kada ga je kupila kompanija Zekstra.

To je jedna od 24 sporne privatizacije koje je kao takve označio Savet za borbu protiv korupcije.

Potpredsednik FK Partizan Ratomir Babić izjavio je u ponedjeljak da ovaj klub normalno funkcionira i naveo da će uprava napraviti plan rada u odsustvu predsjednika Ðurića.

“Sutra [utorak]  ćemo imati sastanak u klubu i napravićemo plan rada. Svakako ćemo naći način da to prevaziđemo. Ne mogu da komentarišem to što se dešava sa Ðurićem jer se radi o poslovanju kompanije, a ne kluba. Uostalom, atmosfera u Partizanu je dobra. Sve ide svojim normalnim tokom, imali smo danas [ponedjeljak] prozivku igrača i počeli smo pripreme za drugi deo sezone”, rekao je Babić Tanjugu.

Izvor: Al Jazeera i agencije