Porodice ugrožene zbog smjene Ante Krajine

Blizu 46.000 invalida rata i porodica poginulih u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nije primilo svoj, zakonom zagarantirani, novac. Razlog tome je to što nema ko potpisati tu isplatu, iako novca u budžetu ima, jer je entitetski predsjednik Živko Budimir razriješio dužnosti ministra financija Antu Krajinu, izvijestio je iz Sarajeva Stefan Goranović, novinar Al Jazeere.

Oni koji vode ovaj bosanskohercegovački entitet tako su Latifa Kunda i njegovu ženu ostavili bez 270 eura mjesečnih primanja. Njihov 20-godišnji sin ubijen je na kućnom pragu 1992. godine, a Latif je ostao invalid.

“Tužno je to da vam kažem, čovjek kada vidi šta se zbiva i kako je sve obećavano kada je rat bio i vjerujte da je sada teže živjeti, nego u ratu, lično ja. Lično ja bih volio da je rat, nego ova situacija koju sada preživljavam i da danas ja ovako koji sam izgubio sina na dužnosti”, poručio je Kundo.

Računi ne čekaju

Računi za struju, gas i telefon neće čekati da Federacija obavi svoju dužnost. Do tada Latif mora spojiti “prvi s prvim” s minimalnom penzijom.

“Porodice poginulih i invalidi rata ne primaju veliku nadoknadu. Ona u proseku iznosi oko 160 evra. Međutim, kada se ima u vidu da 80 odsto njih žive kao podstanari, onda se lako može zaključiti da je tih 160 evra, zapravo, sredstvo za preživljavanje”, izvijestio je Goranović.

Mnogo je ovakvih priča u cijeloj Federaciji.

Bahrija Kituša iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca kazala je: “Jutros je otac šehida plakao ovdje, on je digao kredit i mora mu se odbiti i nema odakle da bi kupio sebi ogrjev i takve stvari. Ovo je vrlo bezobrazno. Nemam riječi osude šta bih rekla, ovo je vrlo bezobrazno i prefidno od predsjednika [Federacije] da je uradio ovo pred invalidnine svjesno.”

Sastanak s premijerom

Vlada Federacije i njen premijer Nermin Nikšić, koji je u direktnom sukobu s predsjednikom Budimirom, obećavaju da će naći način. Zato su se sastali premijer i oredstavnici udruženja žrtava rata.

“Očekivao sam da ćemo dobiti konkretan odgovor, međutim, premijer kaže da zavisi od Ustavnog suda [Federacije], da ako Ustavni sud ne donese, da će kao Vlada donijeti”, rekao je Izet Ganić iz Udruženja organizacije šehida i poginulih boraca.

Obaveze ne prestaju pristizati. Entitet je u obavezi najprije nastaviti s isplatom vanjskog duga, potom ide boračka populacija, pa poljoprivredni podsticaji i plate u javnoj službi. Sve to je sada na čekanju.

Izvor: Al Jazeera