Ponovo izbori na sjeveru Mitrovice

Izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić odbio položiti svečanu zakletvu zbog simbola Kosova (Al Jazeera)
Izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić odbio položiti svečanu zakletvu zbog simbola Kosova (Al Jazeera)

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave zatražit će od kosovske predsjednice Atifete Jahjaga da u narednih 10 dana ponovo raspiše izbore za gradonačelnika sjevernog dijela Mitrovice.

Ministarstvo je razmatralo izvještaj o konstitutivnim sjednicama četiri opštine na sjeveru Kosova i zaključilo da su izbori provedeni u skladu sa zakonom, kao i konstitutivne sjednice, a isto važi i za gradonačelnike Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana, ali ne i za izabranog gradonačelnika Mitrovice.

“Potpisao sam izveštaj koji je upućen Vladi i premijeru. Konstitutivne sednice sve četiri opštine na severu Kosova sprovedene su u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i, shodno tome, skupštine tih opština imaju pun legitimitet u sprovođenju utvrđenih ovlašćenja”, rekao je Tanjugu kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović.

Na potezu Jahjaga

On je objasnio da su gradonačelnici u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan položili zakletvu u skladu sa zakonom i također imaju legitimitet za obavljanje te dužnosti.

“Izabrani gradonačelnik opštine severna Kosovska Mitrovica nije ispunio zakonsku obavezu o polaganju zakletve kao što je predviđeno zakonom. Primeniće se zakonom predviđenje radnje, informisaćemo predsednicu Kosova Atifete Jahjagu i od nje zatražiti da ponovo raspiše izbore za gradonačelnika opštine severna Kosovska Mitrovica”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Jahjaga izbore treba raspisati u narednih 10 dana.

Izabrani gradonačelnik sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić nije potpisao svečanu izjavu, rekavši da to nije htio da učinio jer su na papiru bili prelijepljeni grb i natpis Kosovo Republika.

Izvor: Agencije


Povezane

Na sjeveru Kosova kasno sinoć održane su svečane sjednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost. No, gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat. Sada službeni Beograd, umjesto formiranja Zajednice srpskih općina iznova mora rješavati pitanje gradonačelnika Sjeverne Mitrovice. Mogući su i novi izbori.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO