Nikolić: Kratak rok za ubjeđivanje EU

Nikolić postavlja pitanje biračkog prava za oko 230.000 raseljenih sa Kosova (AP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija ima veoma kratak rok da pokuša ubijediti Evropsku uniju (EU) i Prištinu da se izmijeni izborno zakonodavstvo na Kosovu, ali tako da Srbi mogu da učestvuju na idućim generalnim izborima.

“Ako se to ne učini, ko je taj ko može da pozove Srbe da izađu na birališta? Ja to sigurno neću da uradim”, rekao je Nikolić za današnje Večernje novosti.

Predsjednik Srbije je kazao da mu smeta što zakonodavstvo „uopšte ne predviđa srpsku manjinu, ni Zajednicu srpskih opština, niti određena automatska prava“.

Nikolić je kazao i da se plaši da će Srbi “opet imati problem sa biračkim pravom”.

Pitanje biračkog prava

“Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave”, rekao je.

Prema zacrtanim planovima, do kraja januara na Kosovu bi se trebale završiti izborne reforme uoči redovnih centralnih izbora koji slijede najesen, a koje prati niz nedoumica u vezi sa učešćem Srba, navode Novosti.

Jedna od njih je pitanje biračkog prava za oko 230.000 raseljenih sa Kosova.

Procjena je da najmanje polovina njih ima pravo glasa, ali postoje nagovještaji da bi Priština mogla da im onemogući izlazak na birališta, jer bi uz glasove raseljenih Srba u kosovskoj Skupštini mogli da budu treća, a možda i druga politička snaga, prenosi Tanjug.

Osim ovog problema, tu je i pitanje raspodjele mandata, koje po postojećim pravilima, Srbima više ne garantira i rezervirana i osvojena mjesta na osnovu izbornih rezultata, pišu Novosti.

Izvor: Agencije