Vrbanjci: Roditelji prijete blokadom škole

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja također ne odustaju od svojih zahtjeva (AFP)

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) planiraju blokirati osnovnu školu ukoliko se u nastavni program ne uvrsti bosanski jezik, kazao je za agenciju Fena jedan od roditelja Zahid Opačić.

„Djeca će krenuti u školu ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a pristane na naš jedini zahtjev, a to je uvođenje bosanskog jezika. Ako školu neće pohađati bošnjačka djeca, neće ići ni djeca srpske nacionalnosti“, upozorio je.

Opačić ističe da nisu odustali od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet nacionalnih predmeta, poboljšanje sanitarnih uvjeta, te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali da su spremni da te probleme rješavaju dok djeca pohađaju školu.

Naglasio je da novo polugodište počinje 20. januara, te da će se roditelji prije početka nastave sastati još jednom da bi utvrdili pojedinosti blokade.

Nacionalna grupa predmeta

Roditelji bošnjačkih učenika u Vrbanjcima tokom čitavog proteklog polugodišta tražili su od nadležnih u RS-u da omoguće njihovoj djeci da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

U ovoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece i u skladu sa zakonskim propisima roditelji traže da se uvede bosanski jezik.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja također ne odustaju od svojih zahtjeva za uvođenjem nacionalne grupe predmeta.

„Poslali smo dopise svim mogućim institucijama i očekujemo odgovor. Ne odustajemo od svojih zahtjeva i ostajemo u Sarajevu“, naglasio je u izjavi za Fenu jedan od roditelja iz Konjević Polja Muhizin Omerović.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, te zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Izvor: Agencije