Upitno pismo namjere BiH ka MMF-u

Premijer Nikšić upozorava da pismo namjere mora biti upućeno do narednog ponedjeljka (Al Jazeera)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Živko Budimir pokrenuo je postupak izbora entitetskog ministra finansija.

Nakon što je smijenio s te pozicije Antu Krajinu, Budimir ističe kako uvažava ozbiljnost novonastale situacije.

Iz njegovog Ureda saopćeno je kako od svih političkih subjekata očekuje ozbiljan i odgovoran pristup procesu imenovanja, prvenstveno od stranaka koje participiraju u Vladi FBiH.

U međuvremenu, kriza izazvana smjenom ministra finansija ozbiljno potresa FBiH.

Neizvjesno je hoće li Bosna i Hercegovina na vrijeme poslati pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi ta finansijska institucija razmatrala odobrenje naredne tranše kredita zvaničnom Sarajevu.

Pismo namjere, između ostalih, moraju potpisati i premijer FBiH Nermin Nikšić, te federalni ministar finansija Krajina koga je sa funkcije smijenio predsjednik entiteta

Entitetski premijer upozorava da pismo namjere mora biti upućeno do narednog ponedjeljka.

Odbor direktora MMF-a o nastavku realizacije stand-by aranžmana sa BiH možda bude raspravljao krajem januara.

Sastanak Odbora direktora MMF-a planiran za 22. januar, otkazan je, ali naredna tranša kredita za BiH, tvrdi federalni premijer Nikšić, i dalje je ugrožena.

‘Ozbiljne posljedice’

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i dalje smatra da predsjednik FBiH Budimir treba poništiti ili izmijeniti odluku od 3. januara 2014. tako da osigura da federalni ministar finansija nastavi vršiti funkciju sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije, saopćeno je u petak iz OHR-a.

„Ministar finansija FBiH ima ključnu ulogu i njegovo odsustvo utiče na funkcioniranje svih institucija u Federaciji a i šire. Iako bi se mogli poduzeti koraci da se popune neke pravne praznine, takva procedura mogla bi potrajati i ne bi rezultirala sveobuhvatnim rješenjem koje bi osiguralo potpuno funkcionalnog kako ministra tako i Ministarstvo finansija“, naglašava OHR.

„Kako je naveo MMF, provedba ekonomske politike dogovorene u okviru stand-by aranžmana također je suštinski uvjetovana postojanjem potpuno funkcionalnog ministra i Ministarstva finansija u Federaciji BiH.“

Odluka predsjednika FBiH, ukoliko ne bude promijenjena, imati će ozbiljne posljedice na funkcioniranje institucija FBiH i na sposobnost BiH u cjelini da ispuni obaveze prema građanima i povjeriocima, navode iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije