Štrajk hrvatskih liječnika u mirovanju

Sindikati su odustali i od financijskih potraživanja, veće cijene prekovremenih sati i liječničke pripravnosti (Duško Jaramaz / Pixsell)

Liječnici u hrvatskim bolnicama stavili su u mirovanje štrajk prekinut u studenom zbog uvođenja radne obaveze, jer se, kako kažu, žele solidarizirati s teškom ekonomskom situacijom u zemlji.

Odustali su i od financijskih potraživanja, veće cijene prekovremenih sati i liječničke pripravnosti.

Uvjeti za nastavak štrajka ostvareni su krajem prosinca kada je Ustavni sud radnu obvezu, koju je liječnicima uvela Vlada, proglasio neustavnom.

Liječnici traže potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora, koji bi se odnosio samo na njih, no na to resorni ministar ne želi pristati i kaže da je to protuzakonito.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o reprezentativnosti koji jamči primjenu kolektivnog ugovora na cijeli resor, ako ga potpiše samo jedan sindikat.

Kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost početkom prosinca potpisala su dva sindikata – zaposlenih u zdravstvu i medicinskih sestara, pa se primjenjuje i na liječnike što se, prema tvrdnjama Ministarstva zdravlja, neće promijeniti.

„Pozivam ministra da idući tjedan do izvanredne skupštine otvorimo socijalni dijalog i počnemo rješavanje spora, a ono što postignemo tijekom toga tjedna prezentirat ću skupštini. Odluka skupštine bit će konačna i ona je zapravo najdemokratskija. Ako uspješno krenemo rješavati spor, onda našem stavu u najmanju ruku neće faliti afirmativnog pristupa“, kaže Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Ministar ne želi pregovarati

Štrajk bolničkih liječnika time ostaje u mirovanju do subote, 18. siječnja, do kada HLS očekuje pokretanje socijalnog dijaloga radi potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora.

Do iduće subote liječnicima bi trebale biti isplaćene plaće koje su prvi put obračunate po novom kolektivnom ugovoru, sklopljenom u prosincu, koji HLS nije potpisao niti ga priznaje.

Ministarstvo zdravlja poručilo je, pak, da je na snazi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji su potpisala dva reprezentativna sindikata zdravstva, pa stoga ne može pristati na nastavak pregovora s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

U priopćenju Ministarstva pozdravljeno je odustajanje HLS-a od prijašnjih zahtjeva zbog kojih su i stupili u štrajk, tako da više ne traže plaćanje prekovremenog rada i pripravnosti prema kolektivnom ugovoru koji je sud proglasio ništetnim.

Najavljuju i kako će se očitovati o stajalištu HLS-a kada službeno zaprimi odluku o tome nastavljaju li sa štrajkom.

Izvor: Al Jazeera i agencije