Različite presude i tumačenja o izručenju

Zbog različitog tumačenja Zakona o pravosudnoj suradnji sa članicama Europske unije, dva hrvatska suda donijela su različite presude oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u istom predmetu.

Različita su i tumačenja i oko rokova u kojima sud mora donijeti konačnu odluku, pa je Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo razgovarao o daljnjoj proceduri s glasnogovornikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Draženom Tripalom.  

„Normalno je da se događa da o istom pravnom pitanju različiti sudovi imaju različita pravna shvaćanja i da donesu u konačnici različite odluke, ali postupovno pravo i ustroj sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj osigurava da se kroz institute pravnih lijekova i kroz funkciju višeg suda osigura jedinstveno primjena prava za sve građane“, odgovara Tripalo.

Perković se žali idući tjedan

Obrana Josipa Perkovića u ponedjeljak će podnijeti žalbu na sudsku odluku da se Perkovića izruči Njemačkoj, dok Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici još nije odlučilo hoće li se žaliti na odluku kojom je odbijeno izručenje Zdravka Mustača.

O mogućoj će žalbi odlučiti tek kada dobije pisano obrazloženje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je jučer odbio Mustača izručiti Njemačkoj.

Ne podnese li tužiteljstvo u Velikoj Gorici žalbu do utorka, odluka kojom je odbijeno Mustačevo izručenje postaje pravomoćna i više mu se ne može suditi za Đurekovićevo ubojstvo, budući da je velikogorički Županijski sud kao razlog odbijanja izručenja naveo da je u slučaju ubojstva hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića nastupila zastara.

Za razliku od velikogoričkog, Županijski sud u Zagrebu dan ranije je u istovjetnom predmetu odlučio odobriti izručenje Perkovića, kojega njemačko tužiteljstvo, baš kao i Mustača, tereti za pomaganje u Đurekovićevu ubojstvu.

Tako je i u slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, za koje su izručenja tražena za isti slučaj, no uslijedile su dvije različite sudske odluke i nova zadaća za Vrhovni sud.

Županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici u dva su dana donijeli različite presude, a izručenje Perkovića i Mustača Njemačka traži zbog slučaja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Za zagrebački sud zastara nastupa 2033. godine, a za velikogorički je relativna zastara već nastupila i odbili su izručenje Zdravka Mustača.

Sve možda i na početak

I dok je sudsko tumačenje Europskog uhidbenog naloga, odnosno Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama EU sporno, rokovi u kojima Vrhovni sud treba odlučiti nisu – tri dana za podnošenje žalbe i tri dana za odluku suda.

No, do pravomoćnosti presude treba proći znatno duže. 

„Predviđa se da bi pravomoćnu odluku o predaji ili odbijanju predaje trebala biti u roku od 60 dana, no postoji i situacija u kojem se taj rok može i prekoračiti, ali to bi bio instruktivni rok u kojem se postupak može dovršiti“, objašnjava Tripalo.

Vrhovni sud, prema Zakonu, sve može i vratiti na početak, dodaje dalje Tripalo.

„Pretpostavljena je mogućnost da viši sud ukine odluku, vrati je na ponovno odlučivanje i da se ponovno provede novi postupak i nova žalba“, napominje Tripalo.

Žalbe na odluke sudova još nisu podnesene. Doduše, odvjetnik Josipa Perkovića žalbu je najavio, ali ne i Državno odvjetništvo na odluku o neizručenju Zdravka Mustača.

„Ako nitko ne podnese žalbu onda ta odluka postaje pravomoćna“, zaključuje Tripalo.

U slučaju odluke Vrhovnog suda o izručenjima Perkovića i Mustača, postoji mogućnost žalbe Ustavnom sudu, no prema tumačenju ustavnih stručnjaka od njega se mora posebno zatražiti i odgodu izručenja do konačne odluke, na što sud može i ne mora pristati.

Izvor: Al Jazeera