Odgođeno polaganje zakletvi na sjeveru Kosova

U četiri opštine na sjeveru Kosova danas su odgođene konstitutivne sjednice skupština opština.

Sjednice su ranije bile najavljene za jutarnje sate, a zatim za 15 sati. U Briselu tehnički timovi Beograda i Prištine raspravljaju o načinu obavljanja ceremonija u opštinama na sjeveru Kosova.

Priština insistira da odbornici i gradonačelnici polože zakletvu u skladu sa kosovskim zakonima i obilježjima. No, Beograd i Srbi sa sjevera Kosova traže statusnu neutralnost. 

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović javlja sa sjevera Kosova kako su se odbornici sve četiri opštine okupili u sali Opštine Zvečan, gdje je gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao da se sjednica odlaže na zahtjev državnog vrha Srbije, kako bi se pregovaračima u Briselu dala šansa za postizanje kompromisa.

Tahiri: U skladu s kosovskim zakonima

Zamjenica kosovskog premijera Edita Tahiri, koja ujedno predvodi proces provođenja sporazuma o normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, u Briselu je na tehničkim razgovorima.

U saopštenju navodi: “Konstitutivne sjednice opština na sjeveru Kosova odgođene su za večernje časove nakon jasnog stava Evropske unije da inauguracija i rad opština na sjeveru, treba da budu u potpunom skladu sa zakonima Republike Kosovo. Ovom prilikom kosovska Vlada još jednom ponavlja svoj stav da konstituisanje i funkcionalizacija novih opština mora da bude u potpunom skladu sa zakonima i ustavom Republike Kosovo. Ako neko od gradonačelnika ili opštinskih odbornika djeluje u suprotnosti sa ustavom i zakonima Kosova, Vlada će preduzeti konkretne zakonske mjere da se oni proglase ilegalnim.”

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, danas je na Kosovu.

Vulin smatra da Vlada Srbije i Srbi sa sjevera Kosova daju sve od sebe kako bi se postigao kompromis u vezi sa održavanjem sjednica skupština opština.

“Onaj ko ne želi da se Briselski sporazum sprovede, da se  Zajednica srpskih opština formira, on će stalno izmišljati razloge zašto nešto ne treba da se desi … Srbi na severu Kosova moraju da imaju legalne i legitimne predstavnike”, rekao je Vulin.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je: “Sve su to stvari koje su naizgled sitne…ali mogu da utiču negativno”.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji se u Beogradu sastao s Dačićem,  rekao je novinarima kako je “van pameti da Srbi na Kosovu nisu sposobni formirati lokalne uprave”.

Izvor: Al Jazeera