Dačić: S Kacinom nisam razgovarao o izborima

Jelko Kacin smatra da je tužilaštvo najslabija karika sistema u Srbiji (Anadolija)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da s izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom nije razgovarao o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, a Kacin je dodao da se on ne miješa u ta pitanja, jer to ne smije činiti.

“Mi nismo razgovarali o izborima. Sto puta sam rekao da izbori nisu pitanje za Vladu, već za stranke. Vlada mora da radi i ne možemo da čekamo da li će ih biti ili ne”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kacinom nakon sastanka u Beogradu.

“Ukoliko izbori budu, ja se nadam da će [šefica tima za pregovore Srbije s Evropskom unijom] Tanja Miščević dolaziti u Brisel i da ćemo nastaviti razgovore”, rekao je Kacin.

Kacin je ranije izjavio da Brisel ne odlučuje o tome da li će Srbija imati vanredne parlamentarne izbore, ali da mora znati da li je i koliko, ili više nije, operativan aktuelni saziv Narodne skupštine.

On je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će tema razgovora s Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, uz pitanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima, biti mogućnost održavanja vanrednih izbora u Srbiji, te dodao da niko iz EU-a neće reći Srbiji da li je bolje da održi izbore, jer Srbija odlučuje sama za sebe.

‘Običan blef’

“Mi smo spremni podržati Srbiju u njenim naporima i zato je važna sinhronizacija našeg rada”, kazao je Kacin, dodajući da sa stanovišta EU-a postoji scenario A ili scenario B, u zavisnosti od toga da li će biti vanrednih izbora u Srbiji ove godine.

“Niko iz EU-a neće odgovoriti Srbiji da li je bolje da ima te izbore ili ne. Srbija je suverena i odlučuje sama za sebe”, kaže Kacin i dodaje da su priče o tome da o održavanju izbora u Srbiji odlučuje Brisel “običan blef”.

“Neka Srbija ne radi ništa za Brisel, samo neka brine za sebe”, istakao je on.

Kacin je pohvalio Vučića za “napore u borbi protiv kriminala i koprupcije”, navodeći da je to “izgleda jedini način da se institucije primoraju da budu odgovorne i da preuzmu inicijativu”.

“Nažalost, za sada to ide silom, jer institucije nalaze hiljadu argumenata… Međutim, ako nema pravde nema ni pravne države. A u Srbiji se neke stvari lome, ima pomaka i pokazuje se da institucije moraju raditi…”, ocijenio je on.

Kacin, ipak, smatra da je tužilaštvo u Srbiji i dalje “najslabija karika u sistemu” i navodi da “treba djelima dokazati da su se stvari u toj oblasti popravile”.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od toga koliko brzo će Srbija napredovati u reformi pravosuđa zavisi i to da li će i kad otvoriti naredna poglavlja, jer će morati dokazati da je napravila pomak.

Zloupotreba medija

Kacin je rekao kako nije moguće isključiti da će neka članica EU-a tražiti primjenu mehanizma za vraćanje viza, ali smatra da takva opasnost, ipak, ne postoji kada je riječ o Srbiji.

On je najavio da će u tom pogledu predložiti amandman kojim bi EP od zemalja EU-a tražio da Srbiju proglase sigurnom zemljom.

Kacin je ocijenio da je usaglašavanje Statuta Vojvodine pitanje stvaranja pravne države i poručio da Srbija Vojvodinu treba iskoristiti kao snažan argument na putu ka EU-u, “umesto da se bavi Vojvodinom tako da je iskorištava kao materiju za politički obračun”.

On je upozorio na to da u Srbiji postoji zloupotreba medija, koje “političke elite koriste da bi diskreditirale jedne druge”, a da bez rješenja tog problema neće biti napretka.

Izvor: Agencije