Akcije slovenske UDBA-e protiv emigranata

Zastupnici dviju stranaka lijevog centra kazali su da se problematika trebala raspravljati pred Komisijom za tajne službe (Arhiva)

Komisija za peticije slovenskog Parlamenta raspravljala je u petak o djelovanju nekadašnje Slovenske državne sigurnosti u vrijeme Jugoslavije, nakon nedavnih otkrića publicista Romana Leljaka da su slovenske službe u to vrijeme djelovale i protiv hrvatskih emigranata, prenosi agencija Hina.

Prema podacima do kojih je Leljak došao u slovenskom državnom arhivu, pripadnici slovenskog ogranka UDBA-e su 1972. oteli u Salzburgu emigranta Stjepana Crnogorca, studenta teologije, te ga prebacili u Ljubljanu, gdje je mučen i od njega iznuđivano priznanje jer su jugoslavenske službe njegovo djelovanje povezivale s tzv. bugojanskom grupom.

Prema podacima Leljaka, Crnogorac je bez suđenja ubijen i pokopan negdje u Sloveniji, a kao jednog od odgovornih za to naveo je Silva Gorenca, slovenskog zvaničnika iz vremena Jugoslavije koji je u to vrijeme vodio saveznu službu za državnu sigurnost, te još dvije osobe.

Protiv Gorenca je Leljak podnio i kaznenu prijavu za taj slučaj.

Crnogorčeva sestra Bernarda, koja je prisustvovala zasjedanju komisije za peticije, rekla je da 40 godina nisu znali što se je s njenim bratom dogodilo, te zamolila slovenske vlasti da pomognu u otkrivanju mjesta gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Svjedočenje u Austriji

Leljak je rekao da se za njegove nalaze zanimaju austrijska tijela progona koja su brzo reagirala, pa će u ponedjeljak o svojim nalazima svjedočiti austrijskoj policiji u Klagenfurtu, dok na njegove prijave slovensko tužiteljstvo još nije reagiralo i proučava slučaj.

Tokom zasjedanja komisije govorio je i Bože Vukušić, sekretar „Bleiburškog počasnog voda“, rekavši da se u Sloveniji, u vezi sa Leljakovim otkrićima, pokreću slični procesi kao u Hrvatskoj u slučaju Josipa Perkovića, čije izručenje traži Njemačka zbog saučesništva u organizaciji ubistva emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

„Nadam se da Slovenija pri tom neće napraviti iste greške kao Hrvatska“, rekao je Vukušić.

Leljak i za ubistvo hrvatskog emigranta Nikice Martinovića u Klagenfurtu 1975. okrivljuje slovensku UDBA-u koju je tada vodio Janez Zemljarič, pred kraj bivše Jugoslavije predsjednik slovenskog Izvršnog vijeća, što je također prijavio austrijskim vlastima.

Zastupnici dviju stranaka lijevog centra na sastanku Komisije za peticije su se usprotivili da se navedena problematika raspravlja na tom forumu. Smatraju da je pravo mjesto za to parlamentarna Komisija za tajne službe, a uz to tvrde da su postupci u vezi s optužbama koje spominje Leljak otvoreni.

Pitanje slovenskih medija

O problematici vezanoj na djelovanje nekadašnje slovenske UDBA-e i njenih članova u petak je govorio i opozicijski lider i bivši premijer Janez Janša, kritički navodeći da slovenski mediji ne daju posebnu pažnju ni važnost toj značajnoj problematici.

„Način na koji danas izvještavaju slovenski mediji sličan je onome od prije 25 godina“, rekao je Janša na konferenciji za novinare u Ljubljani povodom 25. godišnjice osnivanja Slovenskog demokratskog saveza (SDZ), čijim se nasljednikom smatra njegova Slovenska demokratska stranka.

„Mediji iz susjednih država nekoliko zadnjih dana opširno izvješćuju o slučaju Zemljarič, o tome kako je slovenski šef UDBA-e svojim potpisom dao nalog za ubojstvo čovjeka, a slovenskim se medijima to uz rijetke iznimke ne čini važnim, pa to niti ne spominju.“

Ljubljanski Dnevnik navodi da će Zemljarič optužbe Leljaka da je kao šef UDBA-e dao potpis na akciju „Bleiburški vod“ kojom je dato odobrenje za atentat na Martinovića komentirati ovih dana, te da Leljaka smatra osobom s problematičnom ličnom historijom.

Zemljarič negira ono što mu na teret stavlja Leljak, pa je i sam poduzeo akciju traženja građe o nekadašnjoj UDBA-i u slovenskim arhivima, piše Dnevnik.

Izvor: Agencije