General Farina preuzima komandu KFOR-a

General Farina je bio angažiran u mirovnim misijama na Balkanu, Istočnom Timoru i Kongu (www.ndc.nato.int)
General Farina je bio angažiran u mirovnim misijama na Balkanu, Istočnom Timoru i Kongu (www.ndc.nato.int)

Italijanski general Salvatore Farina preuzet će danas komandu nad mirovnim snagama na Kosovu – KFOR od njemačkog generala Volkera Halbauera.

Primopredaja komande bit će obavljena u komandi KFOR-a u Prištini.

Njemački general Halbauer prije dva dana je, zajedno sa svojim nasljednikom, bio, kako je saopćeno, u oproštajnoj posjeti predsjednici Kosova Atifete Jahjaga.

Jahjaga je tom prilikom zahvalila Halbaueru na njegovom i zalaganju pripadnika KFOR-a u očuvanju mira i osiguravanju sigurnog okruženja za sve građane Kosova.

General Halbauer ponovno je naglasio odlučnost KFOR-a u ispunjavanju mirovne misije u skladu sa mandatom koji ima, pružajući sigurnost i stabilnost svim građanima na Kosovu. On je ocijenio da je na Kosovu situacija napeta, ali stabilna, prenosi Tanjug.

Halbauer je ranije izjavio da će osnovna struktura KFOR-a ostati nepromijenjena i da broj vojnika u bližoj budućnosti neće biti smanjivan.

Italijanski kontingent u KFOR-u je, poslije njemačkog i američkog, treći po veličini, a general Farina ima iskustvo na Balkanu, pošto je službovao u Bosni i Hercegovini.

KFOR sada broji 4.985 vojnika, od kojih je 810 iz Njemačke, 750 iz SAD, a 504 iz Italije.

Italijanski general Farina rođen je 1957.godine, a vojnu karijeru je započeo 1980. nakon završetka Vojne akademije.

U svojoj karijeri bio je nadležan za planiranje i usmjeravanje italijanskih vojnika u mirovnim operacijama na Balkanu, Istočnom Timoru i Kongu.

Izvor: Agencije


Povezane

Volker Halbauer sedmog septembra od sunarodnjaka Erharda Drewsa preuzima dužnost šefa misije NATO-a na Kosovu.

21 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO