Ćuprija: Kriza zdravstva zbog viška radnika

U zdravstvenom sistemu Srbije radi 15 hiljada tzv. neugovorenih radnika. Njih, po potrebi, zapošljavaju direktori zdravstvenih ustanova, ali je upravo ta praksa omogućila brojne zloupotrebe.

U Domu zdravlja u Ćupriji, u posljednjih pet godina, broj zaposlenih je gotovo udvostručen, a zbog njihovih plaća, ustanova je pred blokadom, izvijestila je reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Iako su plaće iz budžet planirane za samo 180 radnika, zaposlenih u ćuprijskom Domu zdravlja ima više od 300. Umjesto da novi radnici budu finansirani, kako je predviđeno, iz budžeta Doma zdravlja, zarade su im godinama isplaćivane novcem iz državnog budžeta.

Milionski dug

„Zloupotreba sredstava izgledala je tako što su sredstva namenjena za plaćanje lekova, energenata i različitih pomagala, trošena u plate“, kaže Zaim Sijarić iz Sindikata Nezavisnost.

Nenamjensko trošenje novca napravilo je dug od dva miliona eura. Zbog zloupotreba je, tek nedavno, Fond za zdravstveno osiguranje umanjio iznos sredstava za ovu ustanovu. To je dovelo do novog problema. Sada, svi zaposleni primaju manju plaću. O dugogodišnjim zloupotrebama, sindikati su, kažu, upozoravali nadležne.

„Pisali smo nebrojeno puta Ministarstvu zdravlja i njihovoj inspekciji, obraćali smo se Inspekciji rada, Ministarstvu za lokalnu samoupravu, čak smo podneli i neke krivične prijave protiv prethodnog vršioca dužnosti. Praktično su svi bili nemi na to“, kaže Zaimović.

Niko iz bivšeg, a i novog rukovodstva Doma zdravlja, kako su nam rekli, zbog godišnjih odmora nije bio dostupan za razgovor o ovoj temi. U Ministarstvu zdravlja kažu da odgovornost za stanje u domovima zdravlja snose isključivo lokalne samouprave, javlja Milutinović.

„Naša nadležnost je samo da možemo da konstatujemo stanje. Sada smo i izvan naše nadležnosti rešili da konstatujemo tu situaciju. Zdravstvena inspekcija napraviće izveštaj, na osnovu toga podneti i krivične prijave, nakon što ostvarimo uvid u okviru svojih nadležnosti“, kaže Periša Simonović iz Ministarstva zdravlja.

Frizeri i majstori u zdravstvu

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nismo dobili odgovor na pitanje zašto ranije nisu spriječili nenamjensko trošenje novca. Sindikat ljekara tvrdi da je Dom zdravlja u Ćupriji najdrastičniji, ali ne i jedini primjer, kako kažu, bahatog ponašanja rukovodstva zdravstvenih ustanova.

O višku zaposlenih, govori i činjenica da je u ćuprijskom Domu zdravlja više od pola radnika nemedicinsko osoblje.
Srbija je zemlja sa najvećim brojem nemedicinskog kadra u Evropi. Nedostaju ljekari i medicinske sestre, ali u domovima zdravlja rade autolakireri, frizeri i mnogi drugi majstori najrazličitijih profila.

Novoj vlasti u Ćupriji normalizacija rada Doma zdravlja je, kažu, prioritet. Plan je da se napravi dobar socijalni program koji će riješiti problem viška radika.

Sindikati zdravstva apeliraju na lokalne samouprave i Ministarstvo zdravlja da hitno riješe viškove zaposlenih, jer finansijski teret snose zdravstveni radnici, ali i pacijenti koji zbog zloupotreba ostaju bez opreme i materijala za liječenje.

Izvor: Al Jazeera