Zahtjev za tjeralicu protiv Hernadija

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska Hrvatske u EU (Reuters)

Hrvatsko Ravnateljstvo policije zaprimilo je od suda zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i. 

U Ravnateljstvu policije Hina doznaje da sada slijedi daljnja procedura raspisivanja međunarodne tjeralice, odnosno njezina objava na internetskim stranicama Interpola.

Sud odredio istražni zatvor

Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog USKOK-a Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

USKOK je tražio da Hernadiju bude određen istražni zatvor nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Mađari su isticali i da su proveli, te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

Još u srpnju USKOK je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi “mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga”.

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska Hrvatske u EU. USKOK je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom Hrvatske u Uniju “stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka”.

Izvor: Agencije