Sandžak: Počela nastava na bosanskom jeziku

U 40 osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, koju će pohađati 4.088 učenika u 200 odjeljenja u prvom i petom razredu osnovne, kao i prvom razredu srednje škole, počela je nastava na bosanskom jeziku.

U Osnovnoj školi “Avdo Međedović” u Novom Pazaru održana je centralna svečanost povodom početka nastave na bosanskom jeziku koju je organiziralo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), javlja agencija Anadolija.

Tablu s novim imenom ove osnovne škole u naselju Selakovac u Novom Pazaru, koja će nositi poznatog narodnog epskog pjesnika, Avda Međedovića, otkrio je predsjednik Vijeća Esad Džudžević.

On je zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Muhedinom Fijuljaninom, zvoneći starim školskim zvonom, najavio početak prvog časa u nastavi na bosanskom jeziku.

Glumac Semir Gicić je kazivao stihove Avda Međedovića iz poznatog epa “Ženidba Smailagić Meha”, a književnica Mevljuda Melajac je održala predavanje učenicima prvog razreda prve generacije u obnovljenom školstvu na bosanskom jeziku.

Važan datum

Džudžević je na prigodnoj svečanosti izjavio da će 2. septembar 2013. godine ”označiti kraj stogodišnjem procesu asimilacije i denacionalizacije”. Bit će to, istakao je, važan datum u modernoj bošnjačkoj historiji.

Džudžević je ocijenio da se na ovaj način vraća amanet djedovim i očevima na taj način što se nakon jednog stoljeća obnavlja nastava na bosanskom jeziku.

“Nakon stotinu godina, po prvi put, zapravo stvaramo multietničke škole u Sandžaku. To je veliki događaj i za Srbiju”, poručio je Džudžević.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Muhedin Fijuljanin rekao je da Bošnjaci sada ostvaruju jedno od osnovnih manjinskih prava.

Fijuljanin je naglasio da je to najočitiji način poštovanja prava jedne manjinske zajednice i da je Vlada Srbije to pokazala na najdemokratskiji način.

Izvor: Agencije