Makedonija na 1. mjestu po mitu u regiji

Makedonija je na prvom mjestu u regiji kada je riječ o mitu koje stanovnici daju na godišnjoj razini – pokazalo je istraživanje tamošnjeg Državnog ureda za statistiku.

A, kada je riječ o istraživanju Ureda Ujedinjenih naroda za narkotike i kriminal, i tu drže neslavno, visoko mjesto – to je makedonski treći problem, odmah nakon nezaposlenosti i siromaštva, a ispred sigurnosti i obrazovanja.

Prodaja glasova

Ovaj čovjek kaže da mu je ponuđeno da proda svoj glas na lokalnim izborima u martu. Tražio je da mu zaštitimo identitet. Plaši se osvete pripadnika političke stranke koji su pokušali da ga podmite.

„Rekli su mi, glupane, uzmi 500 denara, kupi sebi jednu vreću brašna i glasaj za nas! Ja ih nisam uzeo, moj ćeif je da glasam za koga hoću!“

I ovaj zemljoradnik kaže kako je na dan izbora u njegovom selu bilo puno pritisaka i prijetnji. On tvrdi kako su glasači bili prinuđeni da uzimaju novac.

„Ako nisu bili sigurni da će glasati za njihovu partiju, oduzimali su lične dokumente da ljudi ne bi izašli na glasanje.“

Ovaj čovjek tvrdi da se pritisak na glasače povećao nekoliko sati prije zatvaranja glasačkih mjesta.

„Po 200-300 denara su nudili, a kad su vidjeli – malo veći zort – da je teže na ovim izborima, počeli su nuditi i više novca.“

Ovo je zanimalo i Državnu agenciju za sprečavanje korupcije, nakon izbora u martu. U njihovom istraživanju, čak dvije trećine građana odgovorilo je potvrdno na pitanje – da li je u Makedoniji prisutno kupovanje glasačkog tijela.

Izvještaj komisije spominje i komparativni podatak Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv kriminala i narkotika iz 2010. Oni su anketom utvrdili da je na izborima u tom periodu od 5% odraslih građana Makedonije zatraženo da glasaju za određenog kandidata u zamjenu za novac, robe ili usluge.

„Ako izračunamo procenat u nominalnim brojkama, to znači da je blizu 60 hiljada glasača dobilo ponudu, i veliki dio njih je prihvatio korupciju, odnosno glasali su za određenu nadoknadu ili uslugu“, kazuje Nikola Spasov, Agencija za istraživanje javnog mišljenja “Rejting”.

Borci protiv korupcije kažu kako ne postoji politička volja da se ova situacija riješi. Transparentnost Makedonija smatra kako su političari samo kupovinom glasova sigurni da će se građani opredijeliti za njih, javlja Al Jazeerina Milka Smilevska.

Pod kontrolom

„Naše institucije su totalno pod kontrolom politike. U Makedoniji se vlada upravljanjem sa jednog centra, a to  je politički lider, ne postoji podjela vlasti, ne postoji nikakva kontrola.I tu se nešto može postići kad počnemo pregovore sa EU, e onda se mora raditi na poglavljima 23,24, onda se mora znati, ko šta radi i moraju se znati putevi novca“, navodi Slađana Taseva, Tansparency international Macedonia.

Iz vladajuće VMRO DPMNE pozivaju građane da prijave ljude koji su im nudili novac za vrijeme izbora. Opozicionari tvrde da je nemoguće očekivati da će građani prijaviti korupciju, zato što se plaše posljedica.

Izvor: Al Jazeera