Lukšić: G6 ne znači obnavljanje Jugoslavije

Ministar Lukšić tvrdi kako je 'poenta' ideje udruživanja u G6 ubrzanje ulaska balkanskih zemalja u EU (EPA)
Ministar Lukšić tvrdi kako je 'poenta' ideje udruživanja u G6 ubrzanje ulaska balkanskih zemalja u EU (EPA)

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić izjavio je kako inicijativa za formiranje „balkanske šestorke“ ili zemalja G6 nije pokušaj da se stvori nova Jugoslavija, nego „strateški projekt od zajedničkog interesa koji će ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji“.

Tokom održavanja 68. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, predstavnici balkanskih zemalja sastali su se i razgovarali o G6 inicijativi koja je izazvala brojne kontroveze.

Po riječima crnogorskog šefa diplomatije, ta je inicijativa regionalni interes, ali ima i neformalni karakter.

„Ideja okupljanja šest zemalja zapravo je inicijativa da se ojača njihova evropska perspektiva, jer, nakon što je Hrvatska pristupila EU, proći će dosta vremena dok neka druga zemlja sa Balkana pristupi Uniji i to vrijeme trebamo iskoristiti bolje nego što smo to ranije činili“, objasnio je Lukšić u intervjuu agenciji Anadolija.

Kao ključne zadatke naveo je „smanjivanje troškova za biznismene i bolju organizaciju mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala“.

„Sve su to važni zadaci koje moramo odraditi na nešem putu ka Evropi“, dodao je Lukšić.

‘Mediji pogrešno shvatili’

Na pitanje o negativnim reakcijama na ideju i poistovjećivanju G6 sa krnjom bivšom Jugoslavijom, Lukšić ističe da ni on ne želi biti dijelom nove Jugoslavije, nego smatra kako su mediji odveli priču u pogrešan smjer i da ona nije dobro shvaćena.

„Govorimo o neformalnom ujedinjenju i saradnji pod nadzorom Vijeća za regionalnu saradnju u Sarajevu koje će koordinisati i pripremiti naše zemlje za članstvo u EU. Niko ne govori o obnavljanju Jugoslavije. To je pogrešan koncept“, pojašnjava Lukšić.

Spomenuo je i trilateralne sastanke Srbije, Bosne i Turske, ali i sastanke Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije te ih navodi kao dobre primjere regionalnih inicijativa.

Upitan za mišljenje o negativnoj reakciji bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kao i o tome da je Kosovo veoma skeptično prema ovoj ideji, Lukšić samo ponavlja da je „poenta ideje udruživanja u strateškoj implementaciji važnih projekata kako bi se ubrzao proces pristupanja EU“.

„Ne trebamo, gledajući drveće, zaboraviti na šumu. Nadamo se da ćemo jednog dana naći svoje mjesto u EU i, svi mi koji to želimo, u NATO-savezu“, zaključio je Igor Lukšić.

Crnogorska inicijativa „Zapadnobalkanske šestorke“ podrazumijeva zajedničko okupljanje Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije te Bosne i Hercegovine koje bi surađivale kroz razne projekte na bržoj europskoj integraciji regije.

Izvor: Agencije


Povezane

Crna Gora inicirala formiranje balkanske policije, BALPOL-a koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

09 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO