Protest srpskih sindikata za bolji život

Povod za sindikalnu akciju je posjeta evropskog komesara za zapošljavanje Lasla Andora Beogradu (Tanjug)

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ počeli su u Beogradu, u nastavku kampanje pod nazivom „Dosta“, protest zbog lošeg materijalnog stanja građana, nezaposlenosti i najave donošenja novog Zakona o radu i Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

Više hiljada nezadovoljnih članova sindikata okupili su se na Trgu Nikole Pašića, odakle je predsjednik „Nezavisnosti“ Branislav Čanak poručio da su članovi tog sindikata prevazišli svoje strahove i da je protest organizovan kako bi „one koji vire iza ćoška i imaju iste probleme ohrabrili da se pridruže“.

„Ima jedna korupcija o kojoj se ne govori, a to je kada građanin korumpira samog sebe i pristane na ćutanje, pogne glavu i nada se. Nikada niko ništa od nadanja nije dobio. Ovako se ostvaruju prava“, rekao je Čanak i poručio da je ovo tek uvod u proteste radnika.

Zakon na štetu radnika

Prema njegovim riječima, novi Zakon o radu, na kojem se u Vladi trenutno radi, ići će na štetu već oštećenih i obespravljenih radnika i radnica Srbije.

„Dvadeset godina skidaju sa leđa kožu ovom narodu, a evo našli su još jedno parčence kože koje će da skinu novim Zakonom o radu. Kada odbranimo Zakon o radu, setićemo se i svega ostalog što nam duguju, setićemo se koliko su preduzeća ugasili i koliko je radnika ostalo bez posla“, rekao je Čanak.

UGS „Nezavisnost“ će, kako je upozorio, tražiti da se obeštete pokradeni radnici Srbije i da im se vrati sve ono za što ne može dokazati da je legalno zarađeno.

„Ne može Srbija u Evropu ovako ojađena, sa ovako unesrećenim radnicima i ovakvim stepenom nezaposlenosti i mladima koji studiraju, a moći će diplome da okače o klin, jer neće imati posao“, zaključio je Čanak.

Učesnici skupa će centralnim beogradskim ulicama prošetati pored zgradâ lista Politika i Radio-televizije Srbije do Vlade, kojoj će predati svoje zahtjeve.

‘Dijalog je ubijen!’

Prethodno je grupa članova ujedinjenih sindikata došla pred sjedište Misije Evropske komisije na Novom Beogradu, kako bi predstavnicima EU-a ukazali na nepostojanje socijalnog dijaloga u Srbiji.

Sindikalni aktivisti su na platou ispred beogradskog sjedišta misije Evropske komisije istakli transparent na kojem je, na mađarskom jeziku, poručeno: „Laszlo, dijalog je u Srbiji ubijen“, jer je u posjeti Beogradu evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Laszlo Andor.

Posjetom komesara Andora počeo je proces kreiranja Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, kojim bi Srbija, uz podršku Evropske unije, trebala na strateški način krenuti u rješavanje nagomilanih problema u tim područjima. 

‘Beskrupulozna manjina’ na vlasti

U pozivu građanima, koji su lideri sindikata dijelili na okruglom stolu održanom prije protesta pod nazivom „Šta to beše pristojan rad i dostojanstven život“, poručili su da je Srbiju u tranziciji okupirala „beskrupulozna manjina“, kojoj je cilj pljačkanje nacionalnih dobara i da u tom procesu uništava prosvjetu, medije, kulturu, umjetnost, tradiciju.

Predsjednik „Nezavisnosti“ Branislav Čanak je poručio da će sindikati insistirati na osnaživanju protestnog potencijala kod građana, jer alternativa protestima protiv dramatične socijalno-ekonomske situacije jesu propast i besmisao.

„Da bi se svemu ovome reklo – dosta, nije potrebna hrabrost, potrebna je samo minimalna doza samopoštovanja, odanosti svojoj porodici i briga za njen opstanak, minimalna svest o neotuđivosti otetih prava i želja da se one odbrane. Potrebna je i želja da se živi u drugačijoj, boljoj Srbiji, sazdanoj od većine, po meri većine i za tu većinu“, navodi se u proglasu u kojem sindikati pozivaju građane na protest.

Izvor: Agencije