Određen istražni zatvor čelniku MOL-a

Istraga USKOK-a počela je u junu 2011. godine (Reuters)

Županijski sud u Zagrebu danas je odredio istražni zatvor Zsoltu Hernadiju, prvom čovjeku mađarske kompanije MOL.

Hernadi je pritvoren po odluci istražnog sudije Krešimira Devčića, a na prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u predmetu INA-MOL.

Nakon što je Hernadiju određen istražni zatvor za njim se može raspisati potjernica i nalog za hapšenje.

Na taj korak tužiteljstvo se odlučilo nakon što je Mađarska Hernadiju nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa, prenosi Hina.

Mađari su isticali i da su proveli, te obustavili istragu u slučaju INA-MOL, zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

USKOK je pokrenuo istragu u tom predmetu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Hernadija u junu 2011. godine.

Sanader osuđen

Sanader je u novembru prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog afera Hypo i INA-MOL.

U slučaju INA-MOL zagrebački Županijski sud utvrdio je da je bivši hrvatski premijer u svom drugom mandatu primio pet miliona eura od čelnika mađarske kompanije, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.

Sanader je, tvrde tužitelji, primio mito u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i mađarskoj naftnoj kompaniji.

Sanader je negirao nedjela i tvrdio da je žrtva političkog progona.

Izvor: Al Jazeera i agencije