Srbija ograničava subvencije privredi

Vlada Srbije namjerava ograničiti subvencioniranje privrede, što je bio jedan od motiva otvaranja tvornica poput Fiata, Benettona i Falkea u toj zemlji. Zauzvrat, najavljuje manja porezna opterećenja.

Već godinu dana iz kragujevačke fabrike izlazi Fiat 500l. Proizvodnja, kako ga nazivaju, velikog fiće podstakla je ekonomiju u Srbiji, zapošljavanje u Šumadiji, ali i povećala izvoz, izvijestio je Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Italijani su preuzeli nekadašnju Zastavu jer su dobili obučenu radnu snagu, ali i novčane podsticaje od Srbije. To su neki od razloga zašto je još oko 500 italijanskih kompanija došlo u Srbiju.

‘Značajni podsticaji’

“Naravno da su podsticaji bili značajni za pokretanje proizvodnje kompanija koje su investirale u Srbiju, ali to nije bio jedini razlog zašto su došle ovdje, već i obučena radna snaga i dobra saradnja sa kompanijama u Srbiji. Ali, svakako da su im podsticaji pomogli u pokretanju proizvodnje”, ocijenio je Giovanni Mafodda iz italijanskog Instituta za vanjsku trgovinu.

Jednu od najvećih subvencija dobio je italijanski Benetton. Za pokretanje proizvodnje iz budžeta Srbije dobili su 9.000 eura po svakom novozaposlenom. Sličnu sumu dobili su i njemački Falke i korejska Yura, koji su također otvorili fabrike. Plan novog ministra privrede Srbije Saše Radulovića je da takvi podsticaji postanu prošlost.

“Ako napravimo takav okvir da se u proizvodnim delatnostima i fiskalnim i drugim merama ostvaruje najveći profit, onda će kapital ići ka mestu gde se ostvaruje profit. Nije potrebno da ga teramo tamo, sam će poći, jer mu je to najveći interes”, rekao je on.

Konkretni prijedlozi

Konkretan prijedlog novih ekonomskih mjera, ministri još ne otkrivaju, ali razmišlja se o ograničavanju subvencija samo za kompanije koje investiraju više od 250 miliona eura i koji pokreću proizvodnju koja ne postoji u Srbiji. Umjesto podsticaja, iz Vlade najavljuju smanjenje dažbina i poreskih opterećenja.

Domaći privrednici pozivaju Vladu da u potpunosti ukine subvencije i da se, kako kažu, prestane prema njima ponašati kao maćeha. Srbija je do sada kroz subvencije stranim investitorima dala 300 miliona eura, dok je za održavanje državnih kompanija potrošila mnogo više.

“Veliki deo novca poreskih obveznika Srbije odlazi na finansiranje kompanija u kojima je Srbija i dalje vlasnik. Više od 700 miliona evra godišnje izdvaja se iz budžeta za funkcionisanje kompanija koje svake godine beleže gubitke”, izvijestio je Subotić.

Protiv državnih subvencija je i novi savjetnik Vlade Dominique Strauss-Kahn, koji je, poslije susreta s ministrima finansija i privrede, izjavio da je neprijatno iznenađen količinom novca koji Srbija troši na subvencije.

Izvor: Al Jazeera