SDA i HDZBiH za direktan izbor Predsjedništva

Čović i Izetbegović: Pronaći mehanizam koji će garantirati da jedan narod neće birati drugom narodu člana Predsjedništva (Anadolija)
Čović i Izetbegović: Pronaći mehanizam koji će garantirati da jedan narod neće birati drugom narodu člana Predsjedništva (Anadolija)

Čelnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije dogovorili su osnovne principe za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić-Finci”.

Nakon sastanka održanog u Sarajevu, priopćili su kako bi, prema planu, Federacija trebala biti jedna izborna jedinica u kojoj bi građani izravno mogli birati dva člana državnog Predsjedništva. Kako se ne bi dogodilo da jedan narod drugome bira predstavnike, plan je da se uspostave i dva područja unutar te izborne jedinice. 

Prijedlog će 1. oktobra predstaviti u Briselu, ali prethodno će zatražiti podršku i ostalih političkih stranaka u BiH.

“Veliki iskorak”

Čini mi se da smo na dobrom putu da osmišljeno, u operativnom djelovanju u narednom kraćem vremenu, riješimo većinu pitanja koja danas opterećuju odnose u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na entitet Federacija Bosne i Hercegovine, izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem u četvrtak u Sarajevu.

“Meni se čini da, na tragu rješenja koje je ponudila i jedna i druga strana, mi danas imamo veliki iskorak. Koliko će nam trebati još malih koraka da ovo sve uradimo, jer nije dovoljno reći mi smo se oko nečega usuglasili, za to treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama”, pojasnio je Čović.

U vezi s presudom “Sejdić-Finci”, procijenili smo da je najrealnije ići prema direktnom izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i to tako da Federacija bude jedna jedinstvena izborna jedinica, da postoji jedna jedinstvena lista svih kandidata za članove Predsjedništva, kazao je Izetbegović.

“I, konačno, da pronađemo mehanizam koji će garantirati da jedan narod neće birati drugom narodu člana Predsjedništva”, dodao je on, prenosi agencija Anadolija.

Pozvati sve građane na popis

Prema njegovim riječima, vjerovatno će se to moći postići kroz dva područja, koja će biti definirana, koja bi bila s otprilike jednakim brojem glasača, koja bi bila multietnična i koja bi omogućila da građani iz jednog od tih područja izaberu člana Predsjedništva, a građani iz drugog područja drugog člana.

“Imali smo dobar sastanak sa HDZBiH, koji će, mislim, rezultirati nekim konkretnim rezultatima o važnim pitanjima za Federaciju, cijelu Bosnu i Hercegovinu, za hrvatski i bošnjački narod u njoj i sve građane u Bosni i Hercegovinu”, rekao je Izetbegović i dodao da su se odlučili za intenzivnu saradnju dviju stranaka.

Prema njegovim riječima, oni su se, prije svega u vezi s popisom, dogovorili da pozovu sve građane da se odazovu, da izađu na popis, zatim u vezi sa dva kantona u kojima Bošnjaci i Hrvati žive otprilike u izbalansiranom procentu (Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton), dogovorili su da predlože da se načine simetrična rješenja u ova dva kantona.

“U pogledu, kako strukture, tako i načina izbora i načina odlučivanja u vladama kantona”, pojasnio je Izetbegović i dodao da u vezi s rješenjem nepokretne vojne imovine smatraju da je, u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, potrebno donijeti zakon na nivou Bosne i Hercegovine, kojim će se cjelovito urediti oblast državne imovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO